Petak je najveseliji dan u tjednu!?

čakovečka špica (73)
Ilustracija

Iako nam ponedjeljci više-manje teško padaju, možemo slobodno reći kako gotovo pa ne postoji osoba koja se ne veseli petku, prenosi 24sata.hr

Osim što poslije njega dolazi najbolji dio tjedna – vikend, petkom su svi opušteniji i boljeg raspoloženja. To je potvrdilo i istraživanje psihologa sa Sveučilišta Lincoln, York i Hertfordshire. Naime, ispitanici su bili upitani koje riječi povezuju s kojim danom u tjednu, pa su tako sve negativno, poput ”dosadan” i ”umoran”, povezali s ponedjeljkom.

S druge strane, petku su pridružili vesele asocijacije, pa su mu tako pripisali riječi poput tuluma i slobode. Što se tiče ostalih dana u tjednu, ispitanici im nisu pridavali neku posebnu važnost. Bilo kako bilo, sada kada je znanstveno dokazano da je petak najveseliji dan u tjednu, prisjetimo se koje nas to stvari uvijek razvesele kada dođe petak.

1. Najslađe je zaspati

Koliko alarma u prosjeku navijete za jutarnje buđenje? Ili je možda bolje pitanje, koliko alarma odgodite prilikom buđenja za posao? Mnogima ustajanje ujutro predstavlja problem, a neka su istraživanja dokazala i kako budilica može narušiti naše zdravlje.

Kada na red dođe zadnji radni dan, možete bezbrižno leći jer nećete morati naviti budilicu koja bi vas ujutro probudila. Zbog toga vjerujemo da vas uvijek razveseli pomisao kako ćete moći ostati duže u krevetu i napokon se naspavati.

2. Najopušteniji dan u uredu

Koji god posao radili, morate priznati kako je petkom ipak malo veselija atmosfera. Pomisao da uskoro počinje vikend trenutno vas opušta, a vaše kolege s posla odjednom postaju najbolji suradnici koje ste ikada imali. Atmosfera je opuštenija, a ponekad se dogodi da i šef ispriča neku šalu ili bude ležerniji u komunikaciji s vama.

3. Druženje s okusom petka

Ima li što bolje od poznatog PPP-a iliti ”pića poslije posla”? Iako bi nakon radnog vremena možda požurili svojim domovima, odlazak kući odmah poslije posla znači i propuštanje najboljih tračeva. Radno mjesto često zna biti stresno okruženje, zato druženje u privatnoj varijanti itekako može poboljšati međuljudske odnose u onoj poslovnoj.

4. Kod kuće je najljepše

Ne kaže se slučajno; kod kuće je najljepše. Svi koji rade u mjestu u kojem žive od ponedjeljka do petka, a vikendom putuju kući, znaju koliko je uistinu lijep osjećaj kada dođe petak. Osim što će ponovno biti sa svojom obitelji, uživat će u domaćoj kuhinji i raznim slasticama.

5. Svi su dobre volje

Uzevši u obzir sve pozitivne stvari koje nas dočekaju petkom, nesumnjivo je da upravo one u ljudima izazivaju veliku količinu sreće. Od samog nam se jutra vrti misao u glavi kako dolaze dani u kojima ćemo bezbrižno ”guštati”, a stres i brigu ostaviti po strani. 

Ostavi komentar