Zašto perad krasi božićnu trpezu?

Danas su se mnoge obitelji okupile u svečanim raspoloženjima kako bi proslavile Božić uz tradicionalni obiteljski ručak.

Ovo slavlje predstavlja jedan od najvažnijih obiteljskih trenutaka tijekom cijele godine, gdje se obitelji okupljaju oko bogate trpeze i slave zajedništvo i ljubav.

Tradicionalno božićni ručak obiluje pečenom peradi, čime se održava stari običaj. Kao savršen prilog uz bogatu pečenu perad na blagdanskom stolu, često se poslužuje hajdinska kaša ili mlinci.

U Međimurju, postoji duboko usađeno uvjerenje koje određuje što će se jesti za Božić i Novu godinu. Prema starom vjerovanju, za Božić se priprema perad, jer ona drba unatrag. To simbolizira završetak godine, podsjećajući nas da se osvrnemo na prošlost i zahvalimo za sve što smo doživjeli. S druge strane, za doček Nove godine, u međimurskim domovima često se jede svinjetina, jer svinja ruje unaprijed.

Ova tradicija nije samo gastronomska, već nosi i duhovno značenje prelaska iz jedne godine u drugu, ostavljajući prošlost iza sebe i otvarajući vrata budućnosti.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE