PAŽLJIVO UREĐEN VRT Ružice Šoltić iz Lopatinca: Šišmirovu ogradu “pelcali” medom

Pomno uređen vrt dočekao nas je kod obitelji Šoltić u Lopatincu. Preko 15 godina Ružica Šoltić s obitelji uređuje vrt u kojem su najponosniji na zelenu ogradu od šimšira ili baksuza koja okružuje dvorište u dužini od 150 metara. “Pelcali” su je na način da su ju umakali u med jer se po starom receptu bake Rozalije ispostavilo da se tada ovaj ukrasni, zimzeleni grmi najbolje primi.

Uz pomoć sina Luke, Ružica je šimšir oblikovala kao niski obrub uz gredice te kao gustu živicu ispred ulaza u dvorište. U središtu vrta nalazi se orah star preko 60 godina koji pravi veliku hladovinu u ljetnim mjesecima. Stoga je ispod njega bilo najbolje mjesto za postaviti drveni stol i klupe te viseće ležaljke i njihaljke na kojima se obitelj Šoltić rado odmara. Dodatan hlad u vrtu stvaraju prekrasna magnolija, crveni, žuti i zeleni javori, marelice i staro drvo koje daje plodove zvane “vuglice”.

U vrtu su uredili poseban indijski i arapski kutak. Od drvenih paleta napravili su klupicu za sjedenje i stalak za začinsko bilje. Kako bi unijeli malo živih boja u vrt, drvene su palete obojali u narančastu, žutu, crvenu i zelenu boju. Detalj koji nam je zapeo za oko je stara tiblica obojena u narančastu boju koja je poslužila kao vaza za prekrasne suncokrete.

Ostavi komentar