Pas Argo iz Čestijanca prvak Hrvatske po NP-A programu

Argo, trogodišnji mješanac tornjaka i bernardinke, unatoč početnoj skepsi, uspio je ostvariti cilj koji su zacrtali njegova vlasnica, Barbara Vnuk iz Čestijanca, i njihov trener Nenad Šarić iz Čakovca, te postati prvak Hrvatske po NP-A programu 2018. godine.

Program NP-A, po kojem su Argo i Barbara nastupali, sastoji se od 5 vježbi: praćenje na povodniku, slobodno praćenje, sjedi iz normalnog koraka, lezi iz normalnog koraka s dolaskom i odležavanje s ometanjem. Od psa se očekuje da bude usredotočen na vodiča, veseo, aktivan, te brz i precizan prilikom izvođenja vježbi. Vodič psa prilikom izvođenja vježbi ne smije utjecati na psa pomaganjem povodnikom, pokretima tijela ili dodatnim zapovijedima.Samo Prvenstvo Hrvatske u športskoj radnoj kinologiji odvija se u 4 kola. Argo i njegova vlasnica, nastupili su na sva 4, te osvojili 3 prva i 1 treće mjesto što je bilo i više nego dovoljno za preuzimanje titule prvaka države. S obzirom na to da su kola održana u Puli, Zadru, Zagrebu i Vinkovcima proputovali su i Lijepu Našu, kako se kaže, uzduž i poprijeko.

Osim toga, Argolino, kako ga od milja zove njegova vlasnica, nastupio je i na „Odprtem turnirju šolanih psov za pokal Vomar“ održanom u Lukavcima, malom mjestu pokraj Ljutomera u susjednoj nam Sloveniji. Tamo je također pokazao zavidnu formu u odnosu na konkurenciju i osvojio 1. mjesto po BGH1 programu.

Tijekom svoje karijere radnog psa, Argo je u svoju radnu knjižicu od ukupno 9 ocjena upisao 7 odličnih i 2 vrlo dobre ocjene dobivene od 8 različitih kinoloških sudaca… domaćih, ali i stranih. Rijetko se koji pas, pa čak i oni psi pripadnici tipičnih radnih pasmina kao što su njemački i belgijski ovčari, može pohvaliti takvom radnom knjižicom kakvom se može pohvaliti Argo, pas koji je sve samo ne tipičan radni pas.

Barbara i Argo, članovi su kluba KŠK Schamano Čakovec. Većinu treninga odradili su na klupskom poligonu pod budnim okom trenera Nenada Šarića, vrsnog hrvatskog kinologa bez čije potpore i znanja ne bi uspjeli ostvariti ovakav zavidan uspjeh.

FOTO: privatna arhiva

Ostavi komentar