Parkour osvaja Hrvatsku

U prostorijama Hrvatskog gimnastičkog saveza u Domu sportova danas je održan bitan sastanak deset gimnastičkih klubova na temu Parkoura, grane Svjetske gimnastičke federacije (FIG) koja posljednjih godina svjedoči velikoj ekspanziji diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

Slijedom velikih ulaganja i potpore FIG-e ovoj izrazito popularnoj grani gimnastike, posebno kod novih naraštaja, ali i urbanizaciji olimpijskog pokreta čiji bi član uskoro mogao postati upravo i Parkour, Hrvatski gimnastički savez odlučio je poduprijeti ovu priču i omogućiti zainteresiranim klubovima u Hrvatskoj daljnji napredak.

Izvršni odbor HGS-a nedavno je imenovao koordinatora Parkoura u Hrvatskoj, trenera GK MZ Macan, Domagoja Dominića kojemu su se na današnjem sastanku priključili kolege iz ZTD Hrvatskog sokola, GK Brezovice, GD Osijek-Žita, GK Trešnjevke, GK Zaprešića, GK Vite, GK Viškova, GK Knina i GK Macana koji u svojim klubovima već razvijaju ovu disciplinu i imaju velik interes sportaša.

Trenerima su danas vjetar u leđa i podršku u daljnjem razvijanju Parkoura u Hrvatskoj dali i predsjednik HGS-a Marijo Možnik te dopredsjednik Mario Vukoja koji su ih izvijestili kako je Hrvatska već dobila i podršku FIG-e. Naime od 7. do 11. lipnja ove godine u Osijeku će se u tijeku Svjetskog gimnastičkog kupa u sportskoj gimnastici održati FIG Parkour Age Group Camp za Hrvatsku i još 5 zemalja regije – Crnu Goru, Sloveniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku.

Sada slijede izrade niza pravilnika te educiranje hrvatskih trenera i sudaca, ali i organizacije prvih natjecanja. Premijerno natjecanje biti će 27. svibnja na Danima Grada Čakovca, no prema najavama i ciljevima ovih klubova, već sljedeće godine možemo očekivati i prvo Prvenstvo Hrvatske.

Parkour je disciplina koja danas nevjerojatno brzo raste, stoga ne sumnjamo da će i u Hrvatskoj dobiti još veći interes.

Izvor: HGS

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE