Pao dogovor između međimurskog HNS-a i SDP-a?

Mladen Novak (SDP) i Matija Posavec (HNS)

Novi, drugi pokušaj konstituiranja Skupštine Međimurske županije, bit će vrlo brzo, već ovaj utorak, 11. srpnja, s početkom u 10 sati. Je li Matija Posavec, šef HNS-a i koalicije HNS-HSLS-Reformisti, koja ima najviše mandata u Skupštini, ali ne i većinu, za sjednicu u utorak osigurao većinu, vidjet će se opet tek na samoj sjednici.

Međutim, kako neslužbeno saznajemo krajem prošlog tjedna SDP je ipak odlučio da će nastaviti sudjelovati u županijskoj vlasti, na način da osigurava županu skupštinsku većinu, da i dalje ima predsjednika Skupštine Međimurske županije (Mladen Novak), te naravno, ono čega inače ne bi trebalo biti, kada bi željeli zaista napraviti korak naprijed u upravljanju javnim novcem i depolitizacijom, ali nažalost i kod nas u Međimurju je to tako, politički utjecaj u županijskim ustanovama i tvrtkama za koje je padne dogovor.

Mladen Novak 8SDP) novi-stari predsjednik Skupštine!?

Prema informacijama koje imamo Mladen Novak, predsjednik međimurskog SDP-a imao je prije dva tjedna u vlastitoj stranci žestoke oponente u donošenju takve odluke, prvenstveno Matijinog glavnog političkog konkurenta na međimurskoj sceni Stjepana Kovača, ali i druge. Međutim, izgleda da će ipak sada vijećnici s liste: SDP, MDS i HSU glasovati ZA, a ne PROTIV, ali ovog puta za svojeg kandidata za predsjednika Mladena Novak, kojeg bi onda trebala podržati koalicija HNS-HSLS-Reformisti, te HSS.

Koliko će dugo i uspješno će nakon ovog dogovora župan “sjediti na dvije stolice” (njegova zamjena u Saboru, međimurska zastupnica HNS-a Bernarda Topolko uredno podržava sve odluke Vlade Andreja Plenkovića), ostaje za vidjeti, ali očito je Posavcu stalo da javnost u Međimurju vidi da je na domaćem terenu u “javnoj ljubavi” sa SDP-om, dok je u “pritajenoj” u Zagrebu s HDZ-om.

Prema političkim kuloarima, Matija Posavec je za drugi pokušaj konstituiranja Skupštine imao i “opciju B”, da je podršku na Skupštini Koaliciji HNS-HSLS-Reformista bio spreman dati i Živi zid. Ako bi se dvadesetorici vijećnika (HNS-HSLS-Reformisti plus HSS) s prošle neuspjele konstituirajuće Skupštine, pridružila i tri vijećnika Živog zida, tada bi također drama oko konstituiranja bila razriješena.

Ako se sutra Skupština ne konstituira, ništa od besplatnih udžbenika za osnovce?

Inače, postoji debeli razlog za žurbu da se Skupština konstituira čim prije, a najkasnije do 15. srpnja. Razlog su školski udžbenici za učenike međimurskih osnovnih škola. Takva odluka može se donijeti samo na redovnoj sjednici, nakon što se konstituira Skupština. A prvu radnu sjednicu moguće je održati odmah u nastavku konstituirajuće sjednice.
Gledano iz perspektive građana i birača u pitanju je veliki ulog, jer možete zamisliti razočarenje roditelja da političke igre oko konstituiranja dovedu u pitanje nabavu besplatnih školskih knjiga. (dz, bmo)

Ostavi komentar