Otvorena Skelarska kuća u Svetom Martinu na Muri, pogledajte kako izgleda

Danas, 22. travnja, na Dan planete Zemlje i Dan hrvatske knjige, na desnoj obali rijeke Mure kraj mosta u Svetom Martinu na Muri upriličeno je svečano otvorenje interpretacijskog centra Skelarska kuća.

Interpretacijski centar Skelarska kuća zamišljen je kao ulazna polazna točka na područje zaštićenog krajolika rijeke Mure u Svetom Martinu na Muri. Izgradnjom ovog interpretacijskog centra dodatno se poboljšava turistička ponuda, a inovativnim rješenjima na edukativan, zanimljiv i moderan način čuva tradicija skelarenja i života uz rijeku Muru.

U izgradnji centra, uz sredstva Općine Sveti Martin na Muri, uvelike su pomogla i sredstva Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.

Volimo reći da je rijeka Mura naša najvažnija herbija, odnosno nasljedstvo. Upravo je stoga u proteklih tri godine Općina Sveti Martin na Muri uz pomoć Ministarstva turizma i sporta te EU fondova uložila 3,2 milijuna kuna u infrastrukturu turističke javne namjene. Uz današnji objekt, prošle smo godine otvorili poučnu stazu Svetomartinska Mura, istaknuo je u svom govoru svetomartinski načelnik Dražen Crnčec.

Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio pak je da rijeke Mura i Drava daju identitet Međimurju.

Tradicija nas je naučila da su mlinarstvo i skelarstvo bile ključne djelatnosti i ako išta treba sačuvati od zaborava i prenostiti na sljedeće generacije to su upravo vrijednosti koje čine naš identitet i našu kulturu, istaknuo je župan Posavec te je dodao da su upravo ovakvi intepretacijski centri dodatna vrijednost našemu turizmu i promociji Međimurja.

Svečanom otvorenje prisustvovala je i Sandra Herman, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta.

– Svi znamo da je Sveti Martin na Muri destinacija koja ponajviše zahvaljujući Termama Sveti Martin generira 70 posto ukupnog turističkog prometa i svih ostvarenih noćenja u Međimurju. Isto tako, to je pokrenulo i ostalu ponudu ovog kraja, a najbolji dokaz je ovaj ovdje prostor, počevši od mlina, Mlinarske kuće, šetnice i sada do Skelarske kuće, naglasila je Hermanova i dodala je da je posebice veseli nastavak turističke priče, a to je povezivanje Grada Mursko Središće i Općine Sveti Martin na Muri takozvanom Murskom šetnicom.

Ostavi komentar