Otvoren je Centar održivog razvoja Međimurskog veleučilišta u Čakovcu

otvorenje centra održivog razvoja MV
Otvorenje centra održivog razvoja Međimurskog veleučilišta.

Na prostoru bivše vojarne u Čakovcu uz malu svečanost otvoren je Centar održivog razvoja u sklopu Međimurskog veleučilišta u Čakovcu.

Uz domaćina, Igora Klopotana, dekana Međimurskog veleučilišta i župana Međimurske županije Matiju Posavca, svečanosti je nazočio i Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

– Projekt je vrijedan 12 milijuna kuna, većim djelom financiran iz europskih fondova i milijun kuna vlastitih sredstava, kazao je dekan Klopotan. Unutar centra nalazit će se četiri laboratorija za znanstvenike i istraživače. Laboratoriji su namijenjeni stručnom studiju održivog razvoja, od čega je najznačajniji za biokemiju okoliša. U uređaje za istraživanje u tom laboratoriju je uloženo 2,8 milijuna kuna. Zatim su tu laboratoriji za održivu gradnju i računarstvo i strojarstvo, kazao je dekan i najavio da od iduće godine namjeravaju uvesti dva nova studijska programa, diplomski studij za računarstvo i stručni studij.

– Međimurska županija je ponosna što smo u manje od godinu dana otvorili dva znanstveno istraživačka centra: nakon Metalske jezgre sada i Centar održivog razvoja. Time na najbolji način pokazujemo koliko ulažemo u sinergiju obrazovanja i gospodarstva, rekao je župan Posavec.

– Ovaj prostor je bio stara vojarna, a predajom u vlasništvo Međimurskoj županiji, država je napravila iskorak i prenamijenila ga u turističko poduzetničku inicijativu. Ovaj projekt kojemu danas svjedočimo dati će novi doprinos razvoju poduzetničke klime na prostoru Međimurske županije, poručio je ministar Darko Horvat.

Ostavi komentar