Osveta Rusije zbog uništenja „Moskve“: 811 ruskih raketnih i topničkih napada u jednom danu

Foto: Pixabay

Danas je 52 dan ruske invazije na Ukrajinu. Rusku osvetu zbog povrijeđenog ponosa nije trebalo dugo čekati, rano od subote odjekuju eksplozije raketa u ukrajinskim gradovima.

Raketirani su Kijev, Harkov, Žitomir, Odesa, Dnjipropetrovsk, Mikolajiv, Lavov, Ivano-Frankivsk, Zaporožje i drugi gradovi.

Rusi su upozorili ukrajinske saveznike da prestanu naoružavati Kijev napominjući da bi to moglo dovesti do “nepredvidivih posljedica”.

Predsjednik Ukrajine Zelenski je upozorio da bi svijet trebao biti spreman na mogućnost da će Rusija izvesti nuklearni napad. Traži se oružje koje iz Europe ne stiže na vrijeme, kritiziraju ukrajinski čelnici.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova zabranilo je ulazak u Rusiju britanskom premijeru Borisu Johnsonu i suradnicima zbog kako je navedeno „neprijateljskog poteza britanske vlade“.

Najbogatiji Ukrajinac Rinat Ahmetov obećao je da će pomoći obnoviti Mariupolj, grad koji mu je pri srcu i u kojem posjeduje dvije čeličane. Kaže da je Mariupolj primjer herojstva i da će zauvijek ostati ukrajinski grad.

Rusi su zarobili oko 770 ukrajinskih vojnika, a isto toliko imaju zarobljenih ruskih vojnika i Ukrajinci, što zhači da je moguća razmjena.

Glasnogovornik ruskog Mininstarstva obrane rekao je da su Rusi tijekom dana raketnim napadima i artiljerijom napali čak 811 ukrajinskih vojnih meta.

Kijevsko bojište

U raketnom udaru na Kijev ubijena je najmanje jedna osoba, objavio je gradonačelnik glavnog ukrajinskog grada Vitalij Kličko, dok je više ranjenih prebačeno u bolnicu. Zabilježene su eksplozije u predgrađu Darnicki. Kličko apelira na građane Kijeva da poštuju sirene za uzbunu kako bi bilo što manje žrtava.

U Kijev su navodno stigli pripadnici elitne britanske specijalne jedinice SAS kako bi obučili ukrajinske vojnike rukovati ručnim bacačima protutenkovskih projektila.

Rusija tvrdi da je uništila tvornicu oklopnih vozila u ukrajinskoj prijestolnici Kijevu te remontno postrojenje u Mikolajivu na jugu Ukrajine i srušila ukrajinski zrakoplov kod Izjuma.

Istočno bojište

Ukrajinska vojska objavila je novi dnevni izvještaj o ruskoj invaziji Ukrajine u kojemu stoji da je odbijeno deset ruskih napada u regijama Donjeck i Lugansk.

Napadnuto je više ukrajinskih gradova u tim regijama.U Lugansku je tijekom noći jedna osoba poginula, a tri su ozlijeđene. Prema regionalnoj vojnoj upravi, glavni plinovod u Severodonjecku također je presječen, prekinuti su plin i voda u gradu.

Regionalna vojna uprava Poltave u središnjoj Ukrajini priopćila je da je jedna osoba ubijena, a druga ranjena nakon ruske vojne vatre.

Guverner regije Luhansk poziva građane na evokuaciju dok se još može.

Južno bojište

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je zauzelo gradsku čeličanu Iljič u Mariupolju. Ukrajinski branitelji se drže u drže u Azovstalu, drugoj ogromnoj čeličani. Obje tvornice su u vlasništvu Metinvesta, tvrtke najbogatijeg Ukrajinca Rinata Ahmetova.

Ukrajinski borci u Mariupolju se još drže, iako su čini se razdijeljeni na više skupina.

Zapadno bojište

U Lavovu su se čule ekspozije i čuli zrakoplovi kako nadlijeću grad. Guverner Maksim Kozicki je potvrdio da su se i u Lavovu dogodile eksplozije te da se zračni napad dogodio između 05:46 i 07:02 po lokalnom vremenu. Rekao je da ukrajinska protuzračna obrana oborila četiri ruska krstareća projektila koji su ispaljeni iz zrakolova prema Lavovu ali i to da je ruski avion poletio s aerodorma Baranoviči u Bjelorusiji.

Ruska imperijalna svijest i katastrofa „Moskve“

Navođene rakete su Vladimiru Putinu donijele najveći poraz u njegovom ratu u Ukrajini do sada: rakete s kopna “R-360 Neptun” potopile su 187 metara dug ruski vodeći brod “Moskva” vrijedan milijardu eura.

-Ruska mornarica se možda osjećala previše sigurno i nije očekivala raketni napad, rekao je vojni stručnjak pukovnik Bernhard Gruber u prvoj analizi na expressTV-u.

Raketna krstarica “Moskva” možda je djelovala preblizu obale ukrajinskog lučkog grada Odese: kaže se da je “Moskva” svojim navođenim projektilima granatirala položaje i gradove diljem Ukrajine, uzrokujući ogromnu štetu.

Zbog ukrajinskih (ili možda stranih?) obavještajnih podataka, ukrajinske oružane snage su u srijedu navečer bile svjesne prilično točne lokacije “Moskve”: bespilotne letjelice TB-2 “Bayraktar” navodno su još preciznije uočile metu i zbunile protuzračnu obranu vođene raketne krstarice – vjerojatno toliko da su dvije rakete “R-360 Neptun” koje su se približavale brzinom od 864 km/h prekasno prepoznali dežurni časnici za kontrolu naoružanja.

Udar ovih navođenih projektila ukrajinskog dizajna morao je imati razorne posljedice: došlo je do eksplozija, vjerojatno se vlastito streljivo vrlo brzo zapalilo – brod se nagnuo ulijevo i od četvrtka jedan ujutro gorio je na lučkoj strani .

Navodi se da je razvoj i izgradnja navođenih projektila koji su sada uništili “Moskva” vrijednu oko milijardu eura koštali Ukrajinu ne više od 40 milijuna eura: pet metara dug “Neptun” ima domet od gotovo 300 kilometara i s opremljenom bojnom glavom od 150 kg.

Razvoj cijelog sustava proveo je državni razvojni ured “Luch” u Kijevu. Projekt “Neptun” je suradnja mnogih ukrajinskih tvrtki, 2018. održan je prvi uspješan test letenja.

Za Kremlj je potonuće “Moskve” katastrofa: u propagandi se gubitak vođene raketne krstarice izgrađene kao “ubojica nosača zrakoplova” uopće ne može pozitivno gledati. A u vojnom smislu, gubitak vodećeg broda znači da će ruske pomorske operacije u Crnom moru vjerojatno biti rjeđe.

Od „muhe bez glave“ do čuvara Odese

“Moskva” sa svojim brojnim sustavima protuzračne obrane i projektilima trebala osigurati zračnu zaštitu za ostale brodove u floti. Ovim gubitkom Rusi više ne mogu ni teoretski prijetiti Odesi s mora. Preostali brodovi Crnomorske flote sada još bespomoćniji protiv projektila Neptun.

Prema ruskim izvorima iz 2018. godine, tada su pokusi i let ukrajinske rakete „Neptun“ nazvani kao let „muhe bez glave“. Rusi tada navode da se očito radi o pokušaju kopiranja ruske protubrodske rakete H-35U i da je najveći problem izrada radarske glave za samonavođenje, što se smatra preteškom zadaćom za ukrajinske stručnjake.

Testiranje novog oružja 2018. godine javno objavio i predsjednik Odbora nacionalne sigurnosti Ukrajine Aleksandar Turčinov. On je tada napomenuo da je sustav u potpunosti izrađen uz pomoć “domaće” pameti, opitno-konstruktorskog zavoda “Neptun”.

Ruski vojni stručnjaci smatraju da se radi o kopiji ruske protubrodske rakete H-35U, koja svoje projektne začetke ima još iz vremena bivšeg SSSR-a. Radi se o dozvučnoj raketi koju karakterizira nizak profil leta. Spada u klasu protubrodskih raketa koje mogu uništiti plovilo istisnine do 5000 tona.

To je u odgovor na pitanje zbog čega su na krstaricu „Moskva“ ispaljene dvije rakete „Neptun“, jer ima istisninu od 12.000 tona.

Tehnički iznimno kompliciran i ozbiljan zadatak razvoja aktivne radarske glave za samonavođenje na sebe je preuzela relativno nepoznata ukrajinska tvrtka “Radioniks”. Moguće je da su zadnjih godina ili čak možda od početka rata imali i pomoć zapadnih partnera.

Smatra se da konstruktori ukrajinske rakete „Neptun“ danas rade usporedo na morskoj varijanti kopno-more ili more-more, kopnenoj varijatni zemlja-zemlja, ali i zrakoplovnoj varijanti zrak –zemlja.

Smrt oko 500 mornara i imperijalna svijest

Danas je očito da je raketa „Neptun“ koja je bila veliko izenađenje za stranu. Naime, ako je točan podataka da je „Moskva“ plovila samo stotinjak kilometara od Odese kad je pogođena, to ne znači ništa drugi nego izazivanje ili bahatost zapovjednika broda, možda i ispitivanje snaga ukrajinske obrane, no onda je morala imati upaljene sve senzore i spremna oružja, a očito nije bilo tako.

Drugim riječima, ruski brod imao je svakako mogućnost uništiti rakete „Neptun“. Obzirom da rakete „Neptun“ lete brzinom od 864 kilometara na sat, trebalo im je sedam do osam minuta da dolete do „Moskve“. Glavno je pitanje zbog čega ih Rusi nisu vidjeli na radaru, bez obzira što lete tik uz površinu mora. Moguć je jednostavan ljudski faktor koji je doveo do katastrofe za Ruse, laici bi mogli zaključiti da je netko tko prati radarsku sliku, jednostavno – nije bio na svom radnom mjestu ili nije vidio rakete, ili je zanemario signale.

No i u zadnjoj minuti leta raketa „Moskva“ je mogla odgovoriti uništenjem rakete jer je ima super brzo automatsko radarski vođeno topničko oružje velike brzine ispaljivanja od 5000 metaka u minuti, koje vjerojatno nije djelovalo.

Kako se to nije dogodilo, očito je riječ o prevelikoj samouvjerenosti ili bahatosti, što nećemo znati.

Prema zadnjim podacima, koji se plasiraju u javnost, nakon udarca raketa došlo je brzo do požara i eksplozije. Na brodu je bilo oko 510 mornara, moguće je ih je poginulo blizu pet stotina. Ukupno je to veliki i pomalo sramotan gubitak za Rusiju, što se vidi i po reakcijama i napadu na ukrajinske gradove.

Za Rusiju je potonuće krstarice „Moskva“ posebno bolno zbog još jednog razloga. Još od vremena Katarine Velike i Petra Velikog njima je mornarica jako važna. Kroz stoljeća su uspjeli razviti imperijalnu svijest i to ne samo političari već i obični ljudi koji se ne bave politikom, ponajprije zbog svoje veličine teritorija. Prema toj svijesti, svi su drugi manji narodi i države za njih nevažni ili premali.

Stvarno i simboličko potonuće „Moskve“ dovelo je do burne emocije kod Rusa, na ruskoj televiziji su voditelji plakali. Iz pozicije imperijalne svijesti svi drugi moraju slušati Moskvu, pogotovo u Europi, ona nastupa zapovjednim načinom: učinite to i to ili…

U dvadesetom stoljeću Sovjetski savez je napadao Jugoslaviju, Mađarsku, Češku, Poljsku i druge zemlje.

Sovjetski savez je nestao, no imperijalna svijest ovaj puta omotana u ideologiju povijesnog ruskog carstva, je opstala.

Na žalost, Rusi sbog svoje imperijalne svijesti koja je dakako pogrešan način ako se želi suživot s drugima, niti ne znaju da griješe.

Predsjednik Putin samo nastavlja taj ruski način vođenja politike, odričući se Europe, osim da joj prodaje energente. Osim što griješi u strateškom smislu, jer nije mogao napraviti neslogu, griješi još više i u povijesnom bitnom smislu očuvanja ruske nacije i države.

Doći će vrijeme kad će ruska imperijalna svijest postati sama po sebi teret, no biti će prekasno jer dolazi Kina, kojoj ruska imperijalna svijest zapravo ne znači doslovno ništa jer i sama ima svoju. Ukratko, Putin je mogao biti prvi među jednakima u Europi da je demokrat, a postat će drugi u Aziji jer je autokrat.

Ostavi komentar