Osobe koje nemaju pravo na besplatno cjepivo od gripe, mogu ga uz naplatu dobiti samo na recept!

gripa
Oni koji nemaju pravo na besplatno cjepivo protiv gripe u ljekarni ga mogu dobiti na recept uz plaćanje.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije izvijestili su: da će preuzeti cjepivo protiv sezonske gripe od ukupno 13 400 doza (22 % više nego prošle godine).Trenutno je u našoj županiji u distribuciji cjepivo izabranim liječnicima i to sada 6400 doza cjepiva, a za dva – tri tjedna će se distribuirati preostalih 7000 doza. Ovim dozama cjepiva treba prvo procijepiti korisnike Domova za starije te djelatnika istih Domova, a tek onda osobe iz kategorija za koje je cjepivo besplatno. To su: osobe starije  životne dobi iznad 65 godina, pacijenti s kroničnim oboljenjinima, odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma, djeca i adolescenti na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, zdravstveni radnici, trudnice.Tijekom studenog će se cijepiti isključivo osobe iz gore navedenih kategorija, za koje je cijepljenje besplatno.

Krajem studenog će se na temelju odaziva na cijepljenje procijeniti eventualnu mogućnost kasnijeg korištenja centralizirano nabavljenog cjepiva za cijepljenje uz naplatu osoba koje ne pripadaju ovim kategorijama.

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljenja protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ukoliko osobno nabave/kupe cjepivo na temelju recepta. Važno je uzeti u obzir sljedeće: prema Zakonu o lijekovima i Pravilniku o propisivanju i izdavanju lijekova na recept, ljekarnici cjepiva mogu izdati samo na liječnički recept. Pri kupnji cjepiva u ljekarni potrebno je imati privatni recept na cjepivo kojeg liječnik propisuje na ime pacijenta i prema uputama izdanim od liječnika i ljekarnika čuvati i prenositi cjepivo na temperaturi hladnjaka.

Također, moguće je cijepljenje i u nekim ljekarnama, a za to molimo da se obratite telefonski najbližoj ljekarni radi informacija, preporučili su iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Ostavi komentar