ORGINALNA IDEJA: Župnik Stjepan Šoštarić blagoslivljao ljude i maslinove grančice iz kamioneta

STJEPAN ŠOŠTARIĆ

Cvjetnica ili Cvjetna nedjelja kršćanski je blagdan kojim se u posljednju korizmenu nedjelju, odnosno nedjelju prije Uskrsa, slavi spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem.

Crkveni obredi sastoje se od svečanog ophoda, blagoslova palmi, maslina i vrbinih grančica te čitanja Muke Isusove kao uvoda u Veliki tjedan. Pošto je zbog epidemije koronavirusa i kod nas zabranjeno bilo kakvo okupljanje u crkvama, ove godine nije bilo procesije ni blagoslova maslinovih grančica u međimurskim crkvama.

No, ipak na orginalnu ideju došao je jedan međimurski svećenik. Kako vjernici ne bi ostali zakinuti za ovogodišnju proslavu Cvjetnice, belički velečasni Stjepan Šoštarić na dosad još neviđeni način organizirao je blagoslov. Ukrcao se na kamionet, takozvani pick up, smjestio na stražnji otvoreni dio, sjeo te odatle blagoslivljao ljude i pušleke proljetnog cvijeća.

Htio sam ljudima biti bliži u ove dane. Mislio sam da bi im to puno značilo. Trebalo je to organizirati na siguran način, da budemo na sigurnoj udaljenosti jedni od drugih. I pala mi je ova ideja na pamet. Rekao sam ljudima da ne prelaze dvorišne ograde. Dogovorio sam sve i zatim prošao kroz naselja Belica i Grdinovec. Iskreno, iznenadio sam se reakcijom ljudi, kazao nam je u telefonskom razgovoru župnik Stjepan Šoštarić.

U nastavku je dodao da je oko 90 posto vjernika izašlo u svoja dvorišta. Neki su mahali grančicama i pozdravljali, oni koji nisu mogli stajati su sjedili na stolicama, a bilo je čak onih koji su klečali kad je prolazio svećenik s kamionetom.

 

Ostavi komentar