1.7 C
Čakovec
Nedjelja, 26 studenoga, 2023

Opet smo izigrani jer smo prerano “kukuriknuli” ovaj puta u odvajanju otpada

Na adrese gradova i općina u travnju su počela stizati rješenja o plaćanju poticajne naknade za (nedovoljno) smanjene količine miješanog komunalnog otpada. Poticajne naknade je uljepšani izraz zakonodavaca za penale općinama i gradovima. Rok za plaćanje penala je 20. svibnja. Prvi iznosi i nisu šokantno visoki, ali treba znati da su rješenja odrezana za 2017. godinu koja je uključivala svega dva mjeseca, studeni i prosinac, budući da je primjena zakona počela 1. studenog 2017. godine. Mnogostruko veći iznosi će stići od iduće godine, kada će općine i gradovi dobivati penale za cijelu godinu.

Da posjetimo, radi se o odredbama predviđenim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, koje predviđaju da jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj trebaju uplatiti određeni iznos Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ovisno o prekomjernim količinama miješanog komunalnog otpada u 2017. godini.

Dogodilo se ono na što smo upozoravali u Međimurskim novinama, prije nego su stigle kazne međimurskim općinama i gradovima. Kažnjeni su oni koji su i prije donošenja zakona odvajali otpad. Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša nisu uvažili tu činjenicu, a mogli su uvažiti da su kao referentnu uzeli 2010. umjesto 2015. godine. U tom slučaju sustav penaliziranja bio bi pravedniji i prema onima koji su se i prije donošenja zakona odvajali otpad i prema onima koji do tada nisu činili ništa.

Upozorenje javnosti o kažnjavanju uspješnih u odvajanju otpada

Povodom toga zajedničkim priopćenjem obratile su se javnosti jedinice lokalne samouprave u kojima otpad prikuplja i zbrinjava Čakom: Grad Čakovec, općina Šenkovec, Mala Subotica, Orehovica, Nedelišće, Štrigova i Strahoninec. S napomenom da jedino Strahonincu nije odrezna novčana kazna. U njihovu pismu javnosti stoji:

– Počelo se događati ono o čemu smo mi na sjeveru Hrvatske govorili i upozoravali, kažnjavaju se gradovi i općine koji su već ranije uspjeli smanjiti količine nerazvrstanog otpada koji se trajno zbrinjava na odlagalištima. Konkretno, prema tim propisima 2017. godine trebalo je za 20 posto smanjiti nerazvrstani miješani komunalni otpad u odnosu na količine iz 2015. godine, u prošloj godini za dodatnih 6 posto. 2022. godine na odlagalištima će biti dozvoljeno trajno zbrinuti 50 posto količine nerazvrstanog miješanog otpada u odnosu na količine iz 2015. godine. Jedinična naknada za smanjenje količine miješanog komunalnog otpada za 2017. i 2018. godinu iznosi 100 kuna po toni, za 2019. i 2020. godinu iznosi 150 kuna, a za 2021. i 2022. godinu iznosi 200 kuna.

Na području Međimurja, posebice Grada Čakovca, te općina Strahoninec, Šenkovec, Nedelišće, Orehovica i Štrigova, gdje uslugu prikupljanja i odlaganja otpada obavlja GKP ČAKOM, za razliku od većine ostalih hrvatskih jedinica lokalne samouprave, već 2015. godine 40 i više posto otpada bilo je razvrstano. Zbog ekološke svijesti naših građana, višegodišnjeg provođenja projekata koji su za cilj imali smanjenje proizvedenog i na odlagališta deponiranog otpada te velikog postotka otpada poslanog na reciklažu, ovom Uredbom smo u stvari kažnjeni, usprotivili su se odluci Fonda iz spomenutih općina i Čakoma.

Osim što u obzir nisu uzeti rezultati postignuti u gospodarenju otpadom do te referentne 2015. godine i nagrađene sredine poput naših, stvoren je problem jer je kod nas postizanje većeg stupnja izdvajanja puno teže, nego u primjerice sredinama na jugu Hrvatske koje još danas uopće ne razvrstavaju otpad. Stručna javnost kao i gradovi i općine koji su predvodnici u zbrinjavanju otpada, višekratno su upozorili Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na loše određenje glede načina utvrđivanja poticajne naknade za smanjenje količine miješanog komunalnog otpada. Na žalost, uzalud.

Umjesto da se nagrade oni koji su na ovom području odmakli ispred ostalih koji već sad imaju rezultate usporedive s razvijenijim zemljama Europske unije, čini se upravo suprotno.

Šalje se iznimno loša poruka našim stanovnicima te ih se kažnjava zbog toga što marljivo razvrstavaju otpad i čuvaju okoliš u kojem žive.

S druge strane, nagrađuju se oni koji su u najvećem broju zbog nemara i neosjetljivosti za ekologiju, čekali zadnji trenutak za provođenje bilo kakvih projekata usmjerenih na čuvanje okoliša ili smanjenje otpada koji se odlaže na odlagalištima. Stoga, izravno odgovorni za sva poskupljenja koja će nastupiti ukoliko se sporna odluka ne ukine ili promijeni bit će predlagači zakona, odnosno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ministarstvo obećaje promjenu zakona, ali…

Iz Međimurskih novina odgovore na te nelogičnosti potražili smo i u Ministarstvu zaštite okoliša. Naše prvo pitanje je glasilo: Kako je većina JLS u Međimurskoj županiji već 2015. godine imale više od 40 posto razvrstanog otpada, zašto Vlada RH i nadležno Ministarstvo primjenom pravilnika na način da se uopće ne sagledava ranije razdoblje kažnjava međimurske gradove i općine, odnosno njihove građane, iako bih zapravo trebala nagraditi za uspješno odvajanje otpada razliku od većine drugih u Hrvatskoj?, a drugo: S obzirom da su iz nadležnog ministarstva stizala obećanja, odnosno da postoje preporuke Europske komisije za izmjenu zakonskih rješenja s kojima će se zaista kažnjavati neuspješni u odvojenom prikupljanju otpada, zašto nije došlo do izmjena zakona i hoće li tih izmjena uopće biti u skorom razdoblju?

Odgovorili su nam vrlo šturo govoreći da će tijekom ove godine mijenjati odredbe koje bi u obzir uzimala ranija postignuća u uspostavi prikupljanja otpada. Ali to će se vidjeti tek iduće godine kad stignu rješenja općinama i gradovima. Evo kako su odgovor u celofan umotali iz ministarstva.

– Ministarstvo zaštite okoliša i energetike kontinuirano komunicira s jedinicama lokalne samouprave kao i s Grupacijom održavanja čistoće Udruženja komunalnog gospodarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Ministarstvo će tijekom 2019. godini mijenjati odredbe Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom na način da se vrednuju postignuća nekih od općina i gradova u uspostavi odvojenog prikupljanja komunalnog otpada u proteklom razdoblju odnosno da prilikom određivanja poticajne naknade sukladno Uredbi uzmu u obzir aktivnosti i rezultati tih JLS-ova prije donošenja samog Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017. – 2022. Navedene izmjene su u tijeku i nakon konačnih konzultacija s Grupacijom iste će biti upućene u e-Savjetovanje.

– Kad se odlučivalo o tome koje će godina biti referentna predlagali smo da to bude 2010. godine, kazao nam je Ivica Perhoč, direktor Čakoma i zatim opširno obrazložio nelogičnosti koje se događaju.

– Oni koji do donošenja zakona nisu radili ništa, njima je sada lako postići smanjenje nerazvrstanog otpada za 20 posto, nego nama koji smo, već u startu izdvajali 40 posto. Po tim startno nepravednim pozicijama mi za šest godina šest godina moramo doći na 30 posto nerazvrstanog otpada, a oni koji nisu činili ništa na 50 posto te nas se kao sredinu svake godine penalizira, ogorčen je Perhoč.

Prve kazne od 1000 do 14.000 kuna

Kazne koje su stigle Gradu Čakovcu i općinama gdje je Čakom prikuplja otpad kreću se u rasponu od tisuću do 14 tisuća kuna. No treba znati da su kazne odrezane za samo za studeni i prosinac 2017. godine. Veće kazne stići će iduće godine, koji će obuhvatiti cijelu godinu. Tako bi već iduće godine mogle bi biti i do šest puta veće, kazao je.

Posljedično u budućnosti općine i gradovi mogu odlučiti da iznos penala prevale na koncesionara, odnosno poduzeća koje zbrinjava otpad, a u drugom koraku komunalno poduzeće može taj trošak prevaliti na korisnike usluga, odnosno, građane.

Naglasio je za kraj: – To je loša poruka građanima koji su razvrstavali otpad i prije donošenja zakona. Kao da im se poručuje: tko vam je kriv što ste se uključili u te aktivnosti prerano? Svoje nezadovoljstvo ovakvim odnosom države prema nama koji smo već postigli određene rezultate u odvajanju otpada iskazali smo javnim priopćenjem kako bi upoznali građene, ali ćemo pritužbu pismenim putem uputiti i u ministarstvo i Fond s obrazloženjem i argumentima. U Fondu moraju shvatiti da se nešto zaista mora mijenjati, jer ove godine su na naplatu došli manji iznosi, ali problem su iznosi koji nas čekaju narednih godina kad se postoci miješanog komunalnog otpada koji odlazi na odlagalište još smanje. Zanima me koja je sljedeća nepravda nakon ove koja nas čeka, zaključio je stari-novi direktor Čakoma.

I Grad Prelog dobio 3000 kuna kazne

Također, i na adresu Grada Preloga stigla je prva “čestitka” Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s iznosom od 3000 kuna za zadnja dva mjeseca 2017. godine.

– Pretpostavljam kako će iznos kazne za 2018. godinu biti oko 23.000 kuna, a za 2019. blizu 30.000 kuna, pojasnio je direktor GKP PRE-KOM Prelog Radiković. Naravno, kaže i on čeka daljnji rasplet situacije kao i drugi.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE