Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu nagradio najbolje mlade istraživače

U ponedjeljak, 3. lipnja, Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu upriličio je dodjelu Nagrade „Dragutin Feletar“.

Ova nagrada, ustanovljena u čast vrsnog hrvatskog geografa, povjesničara i izdavača, utemeljena je krajem prošle godine te je ovo bila njena prva dodjela. Sastavljena od novčane nagrade i vrijednih književnih izdanja čakovečkog Ogranka Matice hrvatske, zasebno se dodjeljuje u kategoriji osnovnih i kategoriji srednjih škola, a temeljem najboljih učeničkih istraživačkih radova.

Pozdravivši kao domaćin na početku svečanosti sve okupljene, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Zoran Turk naglasio je kako značaj humanističkih znanosti u današnje vrijeme sve više raste, budući da su na njima temeljeni mnogi kulturni i turistički projekti (poput Riznice Međimurja, kaštela Feštetić, Spomen doma rudarstva, Palače popevke, Mlinarske hiže itd.), te izrazio zadovoljstvo što se ovakvim natječajima okretanje tim znanostima potiče od rane dobi.

Nagrada „Dragutin Feletar“

Kratak pregled odaziva međimurskih učenika i njihovih mentora, odnosno obrađivanih tema potom je pružio predsjednik Komisije za dodjelu nagrade Anđelko Vlašić. Nakon njega publici se obratio Petar Feletar koji je u ime obitelji zahvalio na časti da se ova nagrada nazvala po akademiku Feletaru. Svoje su čestitke nagrađenima i pohvale zbog ovakve inicijative uputili i gradonačelnica Ljerka Cividini te međimurski župan Matija Posavec.

Temeljem odluka Komisije, koju su činili Zoran Turk, Anđelko Vlašić i Ivan Vuk, u kategoriji osnovnoškolskih učeničkih istraživačkih radova prvu je nagradu osvojio rad Jakova Virča „Crno zlato u Međimurju“ (III. OŠ Čakovec, mentorica Vesna Katuša), drugu rad „Biološka struktura odabranoga seoskog i odabranoga gradskog naselja“ koji potpisuje Tena Brljak (OŠ Donja Dubrava, mentorica Ana Lukša), a treću rad Larise Logožar i Vide Horvat naslovljen „Uskršnji običaji u Međimurju“ (III. OŠ Čakovec, mentorica Vesna Katuša).

Najboljim radom u kategoriji srednjoškolskih autora proglašen je rad Karla Košira pod naslovom „Ljudi iza brojeva: Holokaust u Međimurju“ (Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, mentorica Andreja Talan Gombar). Za njim slijede rad Hane Jaušovec „Svjetlosno onečišćenje ZAVNOH-ove“ (Srednja škola Čakovec, mentor Mladen Tota) kao drugonagrađeni, odnosno „Usporedba gospodarenja otpadom između Čakovca i Zagreba“ Martine Šestak (Srednja škola Čakovec, mentor Mladen Tota) kao trećerangirani.

Nagradu za najbolju održanu prezentaciju Komisija je odlučila dodijeliti Zali Bedić i Eli Karamarković.

Svim nagrađenim učenicima, kao i svim drugim sudionicima u natječaju upućujemo čestitke te vjerujemo da će ove nagrade potaknuti i njih, ali i druge učenike i škole da se iduće godine uključe u novi natječaj. Do zadnjeg mjesta popunjena dvorana na dodjeli dokaz je da je interes probuđen, poručili su iz Ogranka Matice hrvatske Čakovec.

Foto: Ogranak MH u Čakovcu

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE