Oglasio se i Europski centar za prava Roma

romi
Foto: Phralipen

Europski centar za prava Roma (ECCR) poslao je pismo lokalnim vlastima Međimurske županije u želji da objasne razlog zašto podržavaju prosvjed usmjeren protiv Roma koji je najavljen za 1. lipanj, donosi phralipen.hr.

ECCR tvrdi kako “u jednoj multikulturalnoj, demokratskoj i antifašističkoj državi ne smijemo tolerirati prosvjede protiv čitavih skupina ljudi, osobito ako su one marginalizirane i potlačene manjine”. U pismu se također izražava želja da lokalne vlasti navedu jesu li podneseni službeni prigovori protiv romskih zajednica u Međimurju prije objave anti-romskog prosvjeda te kakav je bio njihov odgovor i rješenje, koju je metodologiju koristila lokalna policija kako bi procijenila potencijalne rizike prije nego što su odobrili prijedlog prosvjeda te koji je plan za rješavanje mogućih građanskih nemira i radikalizacija nakon prosvjeda.

– Nadamo se da do prosvjeda neće doći jer sam pročitao da je načelnica Općine Pribislavec, Višnja Ivačić, zamolila sve općine da ju podrže u tome. Načelnik Nedelišća, koliko imam saznanja, neće se priključiti prosvjedu. Ukoliko se to ipak dogodi, mi Romi ćemo se dogovoriti što ćemo dalje. Imao sam sastanak s Romima u Kuršancu, ja sam njih pripremio, oni su upoznati, ali ono što je najgore jest što mi ne možemo predvidjeti u što to može eskalirati. Možda uzvratimo protu-prosvjedom. Župan Posavec zna dobro da nas Roma neće puno izaći na izbore za Europski parlament i to je taj trik pomoću kojeg on očekuje više glasova od većinske zajednice, izjavio je Matjaš Oršuš, član županijske skupštine Međimurske županije i član Vijeća za prevenciju.

Maja Odrčić Mikulić, viša stručna savjetnica za nacionalne manjine, nije htjela komentirati događaj, ali je izjavila da ne podržava prosvjed.

 

Ostavi komentar