Odlična suradnja grada Mursko Središće s pograničnim gradom i općinom iz Mađarske

U sklopu programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska (Hungary – Croatia Cross border Co – operation Programme) odobren je projekt ENERGY TOUR. Mursko Središće je partner s hrvatske strane, dok su s mađarske strane to Lovászi kao vodeći partner te Lenti i Gosztola. Projekt je uspješno prijavljen zahvaljujući kvalitetnim vezama koje Grad Mursko Središće godinama stvara s partnerima iz susjedne Mađarske.

U sklopu projekta Grad Mursko Središće predstavit će svoju industrijsku baštinu. Bogatom multimedijalnom opremom i suvremenim audio i video efektima obogatit će se sadržaj Spomen doma rudarstva, prezentirat će se povijest rudarstva, lokacije rudnika i život rudara. U pekleničkom Spomen parku naftaštva uredit će se staze, parking i hortikultura, instalirati nove „trojke“, klupice i informativni panoi. Rudarstvo i naftaštvo na području Murskog Središća bit će znanstveno obrađeno, što će rezultirati i opsežnom monografijom. Ukupna vrijednost projekta je 762.094,00 eura, dok je udio koji otpada na Mursko Središće 294.150,00 eura. Od ukupne vrijednosti 85% je financirano europskim sredstvima, dok 15% partneri financiraju sami. Početak provođenja projekta očekuje se krajem ove godine. Osim tog, nedavno je Gradu Murskom Središću odobren još jedan projekt u sklopu međugranične suradnje s Mađarskom, „Cross Cultural Tool – Kit“. Vrijednost projekta koji se odnosi na Grad Mursko Središće je 93.230,00 eura. Kroz projekt će se financirati gradske manifestacije i suradnja gradova Lenti i Mursko Središće, a početak provođenja očekuje se u listopadu 2020. godine. U sklopu provođenja oba projekta financirat će se zapošljavanje troje djelatnika.

Navedeni projekti predstavljaju novi veliki korak u transformaciji Murskog Središća u idiličan turistički gradić. Nakon što se grad okrenuo rijeci koja je stoljećima nosila život na svojoj obali, ovim projektima prikladno će vrednovat i predstavit temelje svog razvitka – industrijsku baštinu. Ugljen se počeo masovno vaditi nakon Prvog svjetskog rata, dok tragove nafte imamo daleko u prošlosti, u putopisima iz 18. stoljeća u kojima se opisuje kako se nafta koristi za podmazivanje kola, ali i u ljekovite svrhe. Sredinom 19. stoljeća koristila se i u ratne svrhe, u sukobima vezanim uz poznati pohod bana Josipa Jelačića iz 1848. godine. Nafta i ugljen uvjetovali su rast većim dijelom 20. stoljeća, pretvorili su područje Murskog Središća u jedno od ključnih mjesta sjevera Hrvatske, a danas će sjećanje na industriju biti novi zamašnjak. Ujedno, spomenuti projekt pojačat će značaj postojećeg rudarsko – murskog puta. Skele na Muri i predivna ljepota središćanske prirode već su dio postojeće ponude, baš kao i jedna od najljepših riječnih šetnica u Hrvatskoj. Kako bi priroda ostala lijepa i netaknuta, o tome osim gradskih službi skrbi i javna ustanova za zaštitu prirode – Međimurska priroda stacionirana u Križovcu. Osim Spomen doma rudarstva i Spomen parka naftaštva, u Murskom Središću nalazit će se i etno kuća, koja će predstaviti onaj drugi dio života Središćanaca – život seljaka i rudara. Na području Grada nalaze se i dva majura, jedan u Hlapičini, a drugi u Štrukovcu i oni bi mogli ispričati priču o onome što se u Središću radilo stoljećima prije početka eksploatacije ugljena i vađenja nafte – o djelovanju i radu  kmetova. Uz onaj u Hlapičini vežu se i stare legende o belim fratrima – ivanovcima, koji su navodno tu imali svoje lječilište. Potencijal rijeke Mure dobit će nove dimenzije nakon ulaska u Schengenski sporazum, pošto će se otvoriti vrata spustovima i sportskom turizmu.

Isto tako, želja je da se prostor Cimpera, koji se nalazi u neposrednoj blizini Spomen doma rudarstva iskoristi na način da se desetak postojećih apartmana stave u funkciju dok će se na području do TEAM-a prostorno planski omogućiti gradnja gradskih bazena.  Također, na području bivšeg odlagališta otpada Hrastinka, nakon isteka pet godina od sanacije, predviđa se obogaćivanje prostora turističkim sadržajima.

Mursko Središće je važno upravno i kulturno središte. Tu je sjedište gradske uprave, banka, mjenjačnice, policija, knjižnica i čitaonica, Centar za kulturu, škola s dugogodišnjom tradicijom, ambulanta te dva dječja vrtića, restorana i mnoštvo aktivnih udruga. Mursko Središće izrasta u važno gospodarsko središte, s funkcionalnom gospodarskom zonom i još jednom u pripremi i s velikim brojem obrta i poduzeća.

Također, realizacijom tih dvaju projekata najsjeverniji grad, Grad rudara definitivno će se ucrtati na turističku kartu Hrvatske i ovog djela europskog okruženja. Također, turisti koji borave u okolnim destinacijama poput Terma Sveti Martin ili Terma Lendava ili u gradu Lenti time dobivaju još jedan vrhunski turistički proizvod udaljen svega petnaestak minuta vožnje automobilom. Uz jako gospodarstvo, dobre demografske trendove i postojeću kulturnu ponudu, tijela javne uprave koje građanima omogućuju rješavanje svih važnih pitanja u samom mjestu, prirodno bogatstvo kojeg postajemo sve svjesniji, ekološke standarde koji se već godinama uvode i nadopunjuju, Grad Mursko Središće dobiti i atraktivnu turističku ponudu.

Danas, 25. svibnja 2020. godine, u gradu Mursko Središće Hrvatska televizija snimala  je reportažu u kojoj su sudjelovali gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, gradonačelnik Grada Lentija Laszlo Horvath i načelnik općine Lovaszi Ferenc Kovacs na temu zajedničkog djelovanja u dva europska projekta.

Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak u svojoj je izjavi istaknuo: „Jako sam veseli što su nam ovi projekti uspjeli. Uspeli su zato jer dugi niz godina gradimo dobru suradnju s općinama i gradovima iz Mađarske pogotovo onima koji su u graničnom pojasu i to je zapravo doprinjelo tome da smo uspjeli u prijavi projekata. Iz ta dva projekta dobit  će se vrhunski turistički proizvod i to ne samo za grad Mursko Središće već za ovaj dio europskog okruženja.Siguran sam da ćemo od sad biti jedna puno poznatija turistička destinacija, a ne samo sjeverna vrata Hrvatske. Provedba projekata vjerojatno će biti iduće godine obzirom što je veća vrijednost projekta pa je prije početka provedbe potrebno provesti sve radnje koje prethode samoj provedbi.“

Radi se o jednom projektu koji traje već 70-ak godina, vezano je za turizam, za naftnu proizvodnju i to bi mi htjeli razviti za širu populaciju te se nadamo dobroj suradnji u provedbi tih dvaju projekata.“  – iznio je načelnik općine Lovaszi Ferenc Kovacs.

Gradonačelnik Grada Lentija Laszlo Horvath naveo je slijedeće:  „Od 2004. godine surađujemo s gradom Mursko Središće na različitim područjima od sporta, odgoja, do kulture, a od 2010. godine suradnja je postala još intenzivnija, bogatija i ide u jako dobrom smjeru. Raditi će se na jednoj kući koja će imati energetski razvoj te će u isto biti uključeno Mursko Središće, Lovaszi i Gosztola i izuzetno mi je drago što imamo takav zajednički projekt. Što se tiče turističkog djela projekta s mađarske strane očekuje se puno zajedničkih manifestacija i događaja, a samim time i još bolja suradnja.“

Prilog o zajedničkom djelovanju u dva europska projekta emitirat će se u Regionalnom dnevniku danas, 25. svibnja 2020. godine u 16:00 sati.

Ostavi komentar