Odbijena 24 ruska napada u Donbasu

Ilustracija: Ukrajina

Danas je 69. dan ruske invazije na Ukrajinu. Već duže vrijeme spekulira se hoće li predsjednik Putin upotijebiti atomsku bombu. To je veoma dvojbeno iz više razloga.

Kako je to nedavno pokazao živi primjer kod Černobila gdje su čitave jedinice ruske vojske bile ozračene, ukoliko se upotrijebi atomska bomba taj prostor biti će posve neupotrebljiv za obje strane dugi niz godina.

Osim toga, vjetrovi pušu prema Rusiji i velike štete od zračenja mogla bi pretrpjeti upravo ona. Zbog toga nije vjerojatno da bi Rusija bacila makar i manju atomsku bombu na mjesto kojim želi vladati. Alternativa su sasvim male atomske bombe, no ne vidi se prava svrha osim zastrašivanja protivnika. Vjeruje se da do toga neće doći, jer je i jedna i druga strana svjesna što to znači.

Danas je oko stotinu civila iz Mariupolja stiglo u Zaporižje, čini se da humanitarni koridor UN-a djeluje.

Sve je više glasina da će predsjednik Putin proglasiti aneksiju Donjecka i Luganska 9. svibnja ali i novu „narodnu republiku Herson“.

Predsjednik Putin potpisao je dekret o uzvratnim gospodarskim sankcijama kao ruski odgovor na „neprijateljske akcije“ država i međunarodnih organizacija. Vlada ima rok od deset dana da sastavi popise.

U razgovoru s francuskim predsjednikom Macronom predsjednik Putin je izjavio da bi Zapad mogao pomoći da se prekinu strahote utjecajem na Kijev, te da je Moskva spremna za pregovore.

Zapadni izvori smatraju da će Putin 9. svibnja objaviti opću mobilizaicju i rat Ukrajini.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je Zapad pogriješio što nije pomogao Ukrajini 2014. godine, kada je Rusija anektirala poluotok Krim i da Zapad ne smije ponoviti istu grešku.

Britanski izvori smatraju da je ruska vojska sad mnogo slabija zbog gubitaka u Ukrajini i da će trebati mnogo vremena da to nadomjesti.

Zapovjednik ruske vojske Mizincev rekao je da je oko 1,1 milijun ljudi od toga 200.000 djece, odvedeno iz Ukrajine u Rusiju.

Indijski premijer Narendra Modi zatražio je od Rusije i Ukrajine da se uključe u mirovne pregovore i prekinu rat te rješavnaje problema diplomacijom.

Ukrajinska državna tužiteljica Irina Venediktova optužila je Rusiju da koristi silovanje kao ratnu taktiku. Ona je predsjednika Vladimira Putina nazvala “glavnim ratnim zločincem 21. stoljeća”.

Njemačka vlada je u dva mjeseca rata poslala Ukrajini oružja u vrijednosti od 190 milijuna eura, što je izrazito malo, obzirom da su SAD već izdvojile 3,7 milijardi dolara, a mala Estonija 220 milijuna dolara.

Kako bi se smanjila ovisnost o ruskom plinu, Grčka gradi LNG terminal u luci Aleksandropolisu u sjevernoj Grčkoj uz pomoć europskih sredstava. Za taj plin su zainteresirane Grčka, Bugarska, Srbija, Sjeverna Makedonija i druge zemlje.

Hrvatski LNG terminal na Krku povećao je kapacitet s 2,6 na 2,9 milijardi kubnih metara plina, a postoji i mogućnost povećanja kapacieta uz pomoć europskih sredstava, poručuje hrvatska vlada.

Istočno bojište

Ukrajinska vojska uspješno je suzbila čak 24 ruska napada, uništeno je šest tenkova, pet topničkih sustava i 22 borbena oklopna vozila. 

Navodi se kako Rusi nastavljaju s značajnim gubicima opreme, te žele potpunu kontrolu nad naseljima Rubizhne i Popasna u regiji Donjeck.

Potvrđeno da je u regiji Donjeck poginulo  najmanje deset civila, a dvadesetak je ranjeno od posljedica zračnog bombardiranja grada Avdiivka i granatiranja grada Vuhledara, te ruskih napada na istočni grad Lyman.

Južno bojište

Danas je evakuirano oko sto civila iz Mariupolja u grad Zaporižje. U tunelima čeličane nalazi se još oko 200 civila od toga više desetina djece. Ponovno se pojačavaju napadi na Azovstal, koji traju neprekidno već više tjedana. Branitelji su se danas pokušali slomiti i jurišom, bez uspjeha.

Prema izvješćima iz čeličane, svakih tri do pet minuta izvode se zračni napadi na čeličanu, izvjestio je Svjetoslav Palomar, zamjenik zapovjednika bojne Azov. On tvrdi da je cijela tvornica pod ukrajinskom kontrolom.

Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane naveo je da je pogođen logistički centar na vojnom aerodromu u Odesi te uništeni hangari s bespolotnim letjelicama Barjaktar TB2, kao i raketno oružje iz zapadnih država.

Zapadno bojište

U večernjim sa tima odjeknulo je više eksplozija u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine. Za sada nije poznata šteta od ruskih raketa niti ima li žrtava. Gradonačelnik Lavova pozvao je sugrađane da ostanu u skloništima.

Ruska državna agencija RIA izvjestila je da je spriječen drugi pokušaj uništenja radio televizijskog centra Mayak u Pridnestrovlju u Moldaviji. Navodno je otkriven eksploziv, a riječ je o provokaciji za koju mogu biti odgovorne i jedna i druga strana.

 

Ostavi komentar