Obratiti nam se mogu svi, bez uputnice!

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije održao je danas, 14. ožujka, Dan otvorenih vrata Savjetovališta za prevenciju i tretman prekomjerne tjelesne težine i debljine.

Na konferenciji za medije predstavljen je rad navedenog Savjetovališta, kao i obnovljena izdanja publikacija koje koriste u savjetovališnom radu.

– Savjetovalište postoji od 2007. godine i radi u kontinuitetu od tada do danas, sa značajnim pojačanjima. U početku smo imali nutricionistu na određeno radno vrijeme i relativno kratko dostupnu za naše korisnike, od 2020. imamo nutricionisticu na puno radno vrijeme, rekla je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal.

– Obratiti nam se mogu svi koji imaju neke probleme vezane uz tjelesnu težinu ili uz prehranu. Otvoreni smo i možete k nama doći bez uputnice, naglasila je u nastavku naša sugovornica.

Prekomjerna tjelesna masa i debljina mogu se svrstati među najveće globalne javnozdravstvene probleme današnjice, a njihovi su uzroci vrlo kompleksni.

Debljina i prekomjerna tjelesna masa su bolesti same za sebe, ali su i rizični čimbenici za nastanak pet vodećih kroničnih nezaraznih bolesti. To su kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest tip 2, neka sijela raka, kronična plućna bolest te mentalni poremećaji.

U Hrvatskoj se u sljedećih 30 godina prekomjerna tjelesna masa i debljina mogu povezati s padom očekivanog trajanja života od čak 3,5 godine. Debljina nije problem samo odraslog stanovništva već se javlja u sve ranijoj životnoj dobi te donosi dugoročne i ozbiljne posljedice za zdravlje djece.

Kao odgovor na takvu situaciju, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije je još 2007. godine otvorio Savjetovalište za prevenciju i tretman prekomjerne tjelesne težine i debljine, u kojem se koristi interdisciplinarni pristup i multisektorska suradnja.

U cilju podržavanja korisnika savjetovališta u promjeni ponašanja, pružaju im se različiti vidovi podrške – individualno i grupno savjetovanje, mogućnost uključivanja u Grupu za nordijsko hodanje i Edukativno-suportivnu grupu (grupna terapija u podržavajućoj atmosferi uz stručnu i uzajamnu podršku), a dostupni su im i brojni edukativni materijali koje ćemo ovom prigodom predstaviti.

Program je započeo vježbanjem Grupe za nordijsko hodanje u parku ispred zgrade Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, a nakon konferencije nastavljen predavanjem dr.med., spec. pedijatrije Branislave Belović pod nazivom „Pravilna prehrana dostupna svima“.

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE