13.7 C
Čakovec
Petak, 31 ožujka, 2023

Obilježen Svjetski dan prava potrošača u Vukanovcu

Društvo potrošača Međimurja danas, 14. ožujka, organiziralo je prigodni tematski skup povodom obilježavanja Svjetskog dana prava potrošača u Vukanovcu u OPG-u Žunek. 

Svjetski dan prava potrošača (World Consumer Rights Day), koji je prvi puta obilježen 15. ožujka 1983., svake godine aktualizira raspravu o pitanjima i problemima vezanim uz područje zaštite potrošača. To je ujedno i prigoda za promicanje temeljnih prava svih potrošača i za postavljanje zahtijeva da se ta prava poštuju.

– Svjetski dan potrošača je prilika za promicanja temeljnih prava svih potrošača sa zahtjevom da se ta prava poštuju i štite. To je ujedno i prilika da se iskaže prosvjed protiv tržišnih zloupotreba i društvenih nepravdi. Stoga je 15. ožujak kao Svjetski dan prava potrošača godišnja prigoda za proslavu zagovaranje i globalnu solidarnost međunarodnog potrošačkog poretka, istaknuo je između ostalog Željko Tomašić iz Društva potrošača Međimurja.

Svjetski dan prava potrošača svoje porijeklo ima u “Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača” koju je donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy 1962. godine. Predstavljajući Deklaraciju američkom Kongresu 13. ožujka te godine Kennedy je, uz ostalo, kazao i slijedeće: „Potrošači, po definiciji, uključuju sve nas. I mene kao predsjednika SAD-a. Potrošači su najveća gospodarska skupina na koju utječe skoro svaka javna ili privatna gospodarska odluka. Oni su najvažnija skupina čiji se stavovi vrlo često ne čuju. Glas potrošača mora se čuti.“

Tema ovogodišnjeg Svjetskog Dana prava potrošača po preporuci Consumers Inetrnational je „Osnaživanje potrošača kroz prijelaz na čistu energiju“. 

Skupu su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović, direktor MENEA-e Alen Višnjić, načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović, predstavnica Općine Mala Subotica Mirjana Sečan te direktorica ROZP-a Gordana Lukić

Inače, Međimurska županija je vodeća županija u Hrvatskoj u implementaciji Zakona o zaštiti potrošača i Nacionalnog programa zaštite potrošača Hrvatske što je postigla sinergijom javnog i civilnog sektora.

Savjetovalište za zaštitu prava potrošača radi preko besplatnog info telefona 0800/42-00, te elektroničkom poštom [email protected] 

Radno vrijeme: 

Besplatni telefon 0800/42-00

svaki radni dan od 09:00 do 13:00 sati

Elektronička pošta [email protected]

Foto: Sanja Heric 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,084FanoviLajkaj
619SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE