3.9 C
Čakovec
Četvrtak, 2 veljače, 2023

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u Murskom Središću i Prelogu

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 18. studenoga, obilježit će se i u mnogim mjestima Međimurja.

Grad Mursko Središće u organizaciji s Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH, Ogranak Mursko Središće i udrugom Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, podružnica Mursko Središće u četvrtak 17. studenog 2022. godine s početkom u 17:30 sati obilježit će Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

Obilježavanje će započeti svetom misom u crkvi Marije Kraljice i sv. Ladislava, a po završetku svete mise formirat će se kolona od crkve prema Trgu braće Radić gdje će se ispred spomenika poginulim braniteljima Piramida položiti vijenac i zapaliti svijeće.

Obilježavanje tužne obljetnice u gradu Prelogu

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 18. studenoga, predstavnici Grada Preloga, mjesnih odbora i braniteljskih udruga s područja Grada, učenici Osnovne te Srednje škole Prelog obilježit će 17. studenog 2022. godine u 17 sati. Obilježavanje će se održati ispred spomenika Domovinskom ratu u Prelogu. Paljenjem svijeća odat će se počast hrvatskom gradu heroju, Vukovaru te braniteljima koji su svoj život predali na oltar Domovine.

Nakon paljenja svijeća, u prostoru Multimedijalne dvorane Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, u četvrtak 17. studenog, s početkom u 18 sati, održat će se predstavljanje knjige „Prelet za Hrvatsku“, autora Danijela i Snježane Borović.

4. veljače 1992. u večernjim satima, unatoč iznimno nepovoljnim uvjetima, pilot kapetan 1. klase Danijel Borović izvršio je prelet avionom lovcem tipa MiG-21 s aerodroma Bihać, sletio u Pulu i stavio se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci. Tim je Borovićevim preletom Hrvatska dobila prvi nadzvučni borbeni zrakoplov, čime je označen početak ustroja eskadrile lovaca u Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu.

Nakon pogibije zapovjednika Rudolfa Perešina, Danijel Borović preuzeo je zapovjedništvo nad borbenom eskadrilom.

Na sam praznik, u petak, 18. studenoga, u 7 sati, u župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu, služit će se sveta misa za sve žrtve Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje. Nakon nje, u 8:30  i 30 sati, položit će se cvijeće i upaliti svijeće ispred spomenika Domovinskom ratu u Prelogu.

Izvor: grad Mursko Središće i grad Prelog

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

0FanoviLajkaj
3,695SljedbeniciSlijedi
14,700PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE