27.2 C
Čakovec
Nedjelja, 17 rujna, 2023

Novosti u zdravstvenom sustavu u Međimurju

Međimurskoj županiji tijekom proteklog tjedna potvrđene su  2 pozitivne osobe na COVID 19. Prvi i drugi slučaj nisu epidemiološki povezani te se zaražene osobe nalaze u potpunoj izolaciji i nisu na respiratoru. Trenutačno je u pojačanom radu epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, ali i sve zdravstvene ustanove u Međimurju.

U Međimurju uvedeni posebni liječnički timovi (COVID 19 ambulanta)!

Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je : „Uvedena je nova organizacija u radu izdvojenih COVID 19 dežurnih ambulanti koje se nalaze na Svetojelenskoj cesti, ovo je  mjesto i fizički odvojeno od naših zdravstvenih ustanova Doma zdravlja i Županijske bolnice Čakovec. COVID 19 ambulanta sastoji se od 5 kontejnera i šatora za izolaciju, a radno vrijeme COVID 19 dežurne ambulante je 24 sata. Pacijenti koji imaju respiratorne simptome (kašalj, grlobolja…) ili temperaturu moraju se javiti telefonom ili e-mailom obiteljskom liječniku ili primarnom pedijatru koji će uzeti detaljnu anemnezu te prema potrebi u slučaju sumnje na COVID 19 infekciju, pacijenta će najaviti dežurnom liječniku u COVID 19 ambulantu u kojoj će se po potrebi uzeti i bris. Ukoliko pacijenti imaju nekakve druge poteškoće ili simptome i dalje se javljaju svom obiteljskom liječniku ili pedijatru koji će ga naručiti kod sebe na pregled. “ U slučaju da obiteljski liječnik ne radi, pacijenti se mogu javiti na 040/372 – 372 (dežurna linija). U COVID 19 ambulanti neće biti kontakta pacijenta i zdravstvenog osoblja. Sve se obavlja putem telefona i parlafona. Ukoliko se detektira da je netko visoko sumnjiv, dolazi služba iz bolnice i vodi ga se na uzimanje uzoraka.

Tijekom proteklog tjedna dr. Tanja Potočnik Hunjadi i dr. Marina Payerl Pal educirale su liječnike obiteljske medicine za uzimanje briseva te za oblačenje cjelokupne opreme za rad u COVID 19 ambulanti.

Što se tiče samih hitnih stanja kod pacijenata ona će se i dalje provoditi po dosadašnjem protokolu (molimo nazovite na 194).

Županijska bolnica Čakovec uvela e-mail savjetovanje!

Temeljem globalne pandemije koronavirusa (COVID 19) te novih protokola u zdravstvenim ustanovama, Županijska bolnica Čakovec uvela je dodatne timove stručnjaka koji su na usluzi pacijentima koji boluju od kroničnih bolesti, kožnih bolesti, šećernih bolesti, a od ponedjeljka i za bubrežne kronične bolesnike, srčane, onkološke i pedijatrijske pacijente. Tijekom sljedećih dana, ponudit će se i dodatni e-timovi i za druge kronične bolesti.

Za pitanja kroničnih bolesnika oko šećerne i endokrine bolesti : [email protected],

upiti kroničnih bolesnika vezani za kožne bolesti, možete se obratiti na [email protected],

upiti kroničnih bolesnika  vezani uz kardiologiju, molimo uputite na [email protected],

upiti kroničnih bolesnika  vezani uz bubrežne bolesti, molimo uputite na [email protected],

upiti vezani za kronične bolesnike za Odjel onkologije molimo uputiti na  [email protected].

Pitanja vezana za pedijatriju, molimo uputiti na [email protected].

Apelirano je na sve građane, posebno aktivne na društvenim mrežama da je od presudne važnosti ne širiti neprovjerene i lažne informacije koje dodatno otežavaju rad službama, ali su i kazneno djelo.

Najbolja zaštita je poštivanje mjera prevencije te izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta.

Podsjećamo da se osobe u samoizolaciji moraju striktno pridržavati uputa koje su im dane.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
609SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE