Nove izmjene prostornog plana na štetu donjeg Međimurja!?

prvomajski grah marina prelog23_resize
Rijeka Drava ostaje neiskorišteni turistički potencijal

Međimurska županija, kako je već poznato, kao temeljne grane svog strateškog razvoja izdvojila je poljoprivredu i turizam. Dok se o poljoprivredi i ne govori puno, što se tiče razvoja turizma, stalno se busamo u prsa iznoseći podatke o porastu broja noćenja koje ostvaruju kako domaći tako i strani turisti. Ali….podaci se uglavnom odnose na noćenja u gornjem dijelu Međimurja. A kako sada stvari stoje, tako će biti još jedno vrijeme jer nove, druge Izmjene prostornog plana Međimurske županije jednostavno ne dozvoljavaju razvoj turizma donjomeđimurskim općinama u onoj mjeri kako su to one planirale i željele. Naime, sve njih povezuje rijeka Drava koja je, kažu, golemi turistički potencijal, no Prostorni plan im ne dopušta nikakve zahvate u tom dijelu.

Prostornim planom i dalje se ne dopušta “izlazak” na Dravu

 – Nitko od nas ne želi urbanizaciju i betonizaciju, pojašnjava načelnik Donjeg Vidovca, Josip Matulin. Želimo da nam se da 100-200 metara obalnog pojasa za uređenje šudranih biciklističkih staza, uređenje šetnica, terena za odbojku, postavljanje klupica za odmor itd.

– Nama postojeći prostorni plan onemogućuje izgradnju kampa koji mi želimo u nekakvim manjim okvirima napraviti na inundacijskom području na Marini, ističe preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek. U isto vrijeme u drugim dijelovima Hrvatske to je moguće.

Kao primjer navodi područje s druge strane obale Drave gdje za uređenje istog područja nije potrebna niti studija zaštite okoliša niti bilo kakvi drugi dokumenti dok se u našoj Županiji vrlo komplicira.

– Izrađivač prostornih i detaljnih planova za Grad Prelog te Veliki i Mali Bukovec je isti, ali izgleda da mi ne živimo u istoj državi. Smatra da je Zavod za prostorno planiranje Međimurske županije vrlo krut za razliku od ostalih hrvatskih Zavoda, ali i europskih koji dozvoljavaju uređenje takvih prostora onako kako to grad ili općina želi. Naravno, sve u skladu s očuvanjem i zaštite prirode i lokalnog stanovništva, dodao je preloški gradonačelnik.

Problematičan odnos Zavoda za prostorno nije od jučer?

– Mislim da o pojedinim stvarima župan Posavec nije informiran pa samim time i ne zna naše prave muke, kaže Kolarek.

Njihova ljutnja je tim veća što su najveće promjene prirode i okoliša, odnosno uništavanje napravljene baš u tom dijelu Međimurja kada su izgradnjom akumulacijskog jezera nestale šume, polja, livade, spustile su se podzemne vode…

– Ako već do danas nismo dobili nikakvu satisfakciju, dopustite nam da si barem uredimo taj prostor shodno našim željama, dodaje Kolarek

Kotoribu muči zaštićeni krajolik Natura 2000 i već godinama pokušava to riješiti, ističe načelnik Ljubomir Grgec.

– Pismeno sam u Županiju urgirao još prije 5 godina i do dana današnjeg nitko ništa ne poduzima, ljuti se načelnik Grgec. To nam radi velike probleme i to ne samo u Kotoribi, već i drugim općinama i gradovima koji se nalaze na toj graničnoj crti. Ljudi ne mogu graditi kuće, na polju ne možemo uređivati i graditi cestu kako bi trebali. Sad su napravili neku improvizaciju ceste prema Goričanu i netko drugi će za to polagati račune. Najlakše je reći to nije naša zemlja već od Hrvatskih voda, a čije je ona i čije je to zemljište ako nije međimursko, kaže Grgec.

Očito su primjedbe donjomeđimurskih općina, kojima se s istim problemom pridružilo Nedelišće, stvorile svojevrsni pritisak pa su se druge izmjene Prostornog plana Međimurske županije usvojile s napomenom kako se ide i u treće izmjene. Naime, općine i gradovi svoje planove moraju usklađivati, odnosno raditi u okvirima županijskog.

Lov na zlatarski prsten

 

Ostavi komentar