Njemačka štedi energiju, radni prostori smiju se grijati najviše na 19 stupnjeva

Foto: Pixabay

Njemačka vlada od 1. rujna namjerava uredbama narediti smanjenje potrošnje plina i struje. Između ostaloga, radni prostor smije se grijati samo do 19 stupnjeva.

Od početka mjeseca rujna u Njemačkoj vrijede novi propisi o štednji energije, donosi fenix-magazin

Najniža temperatura u iznajmljenim stanovima

Od rujna se privremeno ukida odredba u ugovorima o najmu stana prema kojoj su podstanari dužni održavati određenu minimalnu temperaturu u stanu. To znači da će podstanari smjeti i manje grijati ako žele štedjeti energiju. No oni i dalje ostaju obvezni “odgovarajućim ponašanjem kod grijanja i prozračivanja sprječavati nastanak štete na unajmljenoj stvari”.

Grijanje privatnih bazena

Privatni bazeni, i vanjski i unutarnji, ne smiju se više grijati na plin ili struju. Iznimka je ako se bazen koristi u terapeutske svrhe. Ta se zabrana ne odnosi na bazene u hotelima, javnim kupalištima i centrima za rehabilitaciju.

Maksimalna temperatura u javnim prostorima

U javnim zgradama radne prostorije smiju biti zagrijane na maksimalno 19 Celzijevih stupnjeva. Ako se u tim prostorijama obavljaju fizički poslovi, temperatura smije biti i niža. U javnim zgradama po mogućnosti više neće biti grijani hodnici, velike hale i prostorije s tehnikom. To pravilo ne vrijedi za bolnice, staračke domove i druge socijalne ustanove.

Topla voda u javnim zgradama

U javim zgradama također više neće smjeti biti uključeni bojleri za umivaonike koji se koriste za pranje ruku. Iznimka je ako toplu vodu zahtijevaju higijenski razlozi. Tamo gdje se voda centralno zagrijava, temperatura mora biti smanjena. Iznimke su škole, dječji vrtići, starački domovi i bolnice.

Osvjetljavanje zgrada i spomenika

Osvjetljenje zgrada i spomenika iz isključivo estetskih razloga više neće biti dozvoljeno. Iznimka su osvjetljenja kraćeg trajanja na kulturnim priredbama i pučkim svečanostima. Osvjetljavanje iz sigurnosnih razloga i dalje je dozvoljeno.

Reklame, izlozi i vrata na trgovinama

Svjetleće reklame moraju biti isključene od 22 do 6 sati. Iznimka je ako su nužne radi sigurnosti u prometu, recimo kod autobusnih postaja. Zabrana osvjetljenja vrijedi i za izloge trgovina.

Nadalje, ako se prodavaonice griju, između rujna i kraja veljače više ne smiju stalno imati otvorena vrata.

 

 

Ostavi komentar