Nesavršena sočna rajčica teži i pola kilograma

sočne rajčice
Ljubica Varović uzgojila sočne rajčice koje imaju i preko pola kile

 

Ako hibridi rajčice koji se mogu kupiti na našem tržištu daju lijepe i jedinstvene komade, glatke, savršene kožice dotle starinske sorte iznenađuju svojim oblicima, ispresijecanošću kožice ali i krupnoćom. Naime, nerijetko se približavaju i kilogramu.

Na obiteljskom gospodarstvu Ljubice Varović iz Palinovca traje berba sezonskog povrća kako u plasteniku tako i na otvorenom. Nema tu čega nema. Brižno njegovano, zalijevano uz dovoljno hranjiva, izrasli su reprezentativni primjerci mrkve, peršina, salata, graha, krastavaca, paprike i ostalog povrća. No, ono što posebno zapada za oko su ogromne rajčice čiji pojedini primjerci prelaze i pola kilograma.

-To je ona starinska sorta paradajza, govori nam Ljubica Varović ponosno pokazujući rajčicu sa svog gospodarstva. Istina, paradajz lijepe glatke strukture ni “savršenog” oblika kao onaj hibridni no zato svojim okusom nadoknađuje svaku nesavršenost.

Paradajz je to koji, kad se razreže, objašnjava dalje, svojim mirisom pokriva cijelu kuću. Sočan je, nema puno koštica i što je još važnije, uopće nije zahtjevan. Naime, poznato je kako su uglavnom sve starinske sorte puno otpornije na bolesti poput truleži a i dulje traju.

-Nerijetko se desi da svoj paradajz berem i do prvih jesenskih mrazova a onaj u plasteniku i duže. Zbog mekše opne i djeca ga više vole jesti. Nezgodno je jedino što tako velik komad jedna osoba ne može sama pojesti. Ili mu je to možda i prednost, dodaje sa smiješkom Ljubica.

A kako bi očuvala sortu, sama brine za sjeme. Naime, nekoliko krupnih rajčica daje dovoljno sjemena za njen malo veći “povrtnjak” budući da svoj urod plasira i na čakovečku tržnicu.

(V.Vugrinec)

Ostavi komentar