Neodoljive kale Ljiljane Tkalčec iz Strahoninca

ljiljana tkalčec-cvjećarka iz strahoninca
Ljiljana Tkalčec

Kad se spomene uzgoj cvijeća kao grana poljoprivrede odmah svi pomislimo na presadnice balkonskog i ljetnog cvijeća, razno ukrasno grmlje i drveće. Tek rijetki će se sjetiti rezanog cvijeća i buketa koje najčešće kupujemo za rođendane, vjenčanja, sprovode i slične prigode.

Uostalom to i nije čudno jer Hrvatska praktički ni nema tu djelatnost. Naime, prema podacima Hrvatske gospodarske komore vrijednost proizvodnje cvijeća i ukrasnog bilja u Hrvatskoj čini samo 0,5 posto vrijednosti proizvodnje u EU. Proizvodnja na tristotinjak hektara nije dostatna za domaće potrebe, zbog čega smo usmjereni na uvoz.

Ništa bolja situacija nije ni u Međimurju. Većih proizvođača rezanog cvijeća u stvari ni nema već se sve svodi na one male, sezonce. Većina njih svoju proizvodnju tempira za blagdan Svih svetih kada se u principu kupuje najviše takvog cvijeća.

Svih ostalih mjeseci prodaju na tržnicama i sajmovima. Među njima je i Ljiljana Tkalčec iz Strahoninca koja je prije 5-6 godina napustila proizvodnju povrća i krenula s uzgojem kala, gladiola i ljiljana te svih vrsta krizantema u plasteniku.

Cijelu priču o kalama i Ljiljani Tkalčec donosimo u tiskanom izdanju naši novina koje će se naći u prodaji, u petak, 15. svibnja.

 

Ostavi komentar