Nema zabrane okupljanja uz doček nove godine a lokalni stožeri odlučuju kakve će proslave biti

Doček nove godine, arhiva mnovina

Kako će se u kojoj sredini, gradu, općini ili naselju slaviti nova godina ovisit će o odluci svakog pojedinog lokalnog stožera Civilne zaštite.

Lani smo novu 2021. godinu dočekali uz koronavirus uz nadu kako će ove biti bolje i bez tog virusa. No, on je i dalje tu a pred nama je još jedan doček nove godine, ovaj put 2022.

I svi se pitaju kako ćemo ju dočekati. Vani na otvornom, u restoranima i hotelima, u krugu prijatelja i obitelji ili zatvoreni. Pitanja je puno no ono što se za sada zna i kako nam poručuje Višnja Smilović iz Zavoda za javno zdravstvo-zabrana okupljanja neće biti. A evo što kaže u preporuci:

-Vezano  za eventualne upite za izradu epidmioloških okvira od strane ZZJZ MŽ, a temeljem Odluke o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID – 19 putem okupljanja, od 15. prosinca 2021. godine, kojom se određuje da županijski zavodi za javno zdravstvo odobravaju javna okupljanja za više od 100 osoba na otvorenom prostoru, dostavljam Vam slijedeće mišljenje:

Bez obzira na zabilježeni pad incidencije u našoj županiji unatrag 14 dana,još uvijek imamo izrazito nepovoljnu epidemiološku situaciju (trenutno je unatrag 14 dana  1319 novooboljelih  što čini  incidenciju od 1199/100 000, a 7-dnevna incidencija je 482/100 000,  uz i nadalje veliki pritisak novoprimljenih bolesnika u ŽBČ).

Jučer 15.12.21. je ECDC ( Europski centar za kontrolu  bolesti) objavio dokument  Risk Assessment ( procjena rizika)  – u kojem se navodi:

1. vjerojatnost daljnjeg širenja i utjecaja na populaciju varijente Omicron u EU/EEA ocjenjena je VRLO VISOKOM

2. ukupna razina rizika za javno zdravlje povezana s daljnjom pojavom i širenjem SARS_COV-” Omicron VOC u EU/EEA ocijenjena je VRLO VISOKOM

3. kao odgovor na visoku učestalost delta varijante te vrlo visokog rizika vjerojatne dominacije Omicron varijante u vrlo kratkom vremenu, potrebno je bez odlaganja dodatno ojačati sve epidemiološke mjere kojim se smanjuje ili sprječava širenje virusa u populaciji.

Obzirom na navedeno, i na stručni stav Referentnog centra za epidemiologiju Ministarstva zdravstva RH,  epidemiološko mišljenje je da bi se u narednim tjednima trebala izbjegavati bilo kakva javna okupljanja( zatvoreni i otvoreni prostor)  u našoj županiji  a osobito okupljanja gdje je prisutno više od 100 osoba, odnosno, ukoliko nadležni lokalni Stožeri smatraju da se ista mogu održavati, smatramo da bi u tom slučaju svi prisutni na tim događanjima trebali imati  Covid potvrde ,uz striktnu kontrolu istih.

Drugim riječima kako će se u kojoj sredini, gradu, općini ili naselju slaviti nova godina ovisit će o odluci svakog pojedinog lokalnog stožera Civilne zaštite.

Ostavi komentar