Neizvjesna žetva, prinosi će biti vrlo različiti

dan polja 1 (1)
Suzana Pajić, organizatorica Dana polja pšenice i uljane repice

Uoči ovogodišnje žetve ozimih žitarica i uljane repice, Savjetodavna služba Međimurske županije organizirala je svoj, uobičajeni Dan polja. Ovoga puta, zainteresirani poljoprivrednici okupili su se na poljoprivrednim površinama u Svetom Martinu gdje su mogli vidjeti i čuti sve ono što im tek predstoji i što mogu očekivati u žetvi koja polako kuca na vrata.

Žuta crtičava hrđa i repičin sjajnik ozbiljno zaprijetili

– Ova godina bila je dosta zahtjevna za naše poljoprivredne proizvođače vezano uz zaštitu kultura od bolesti i štetnika, poručila je tom prilikom Suzana Pajić, viši stručni suradnik za ratarstvo pri Savjetodavnoj službi Međimurske županije.

Prvih par mjeseci ove godine, bili su izrazito suhi, odnosno u nekom višegodišnjem prosjeku nije bilo dovoljno oborina tijekom zime pa je i tlo bilo dosta suho. S druge strane, mjesec svibanj, ponovno se pokazao kao nadprosječno kišni. Naime, zabilježeno je više od 180 mm oborina dok je višegodišnji prosjek od 1990.-2002. godine oko 55 litara po četvornom metru.

– Međutim, posljednjih desetak godina, mjesec svibanj nam je puno vlažniji. Jedino 2018. godine nismo zabilježili oborine iznad 100 litara po četvornom metru, kaže Suzana.

Shodno tome, poljoprivrednici su teško mogli provesti potrebne tretmane protiv bolesti u ozimim žitaricama a veliki problemi su bili i sa štetnicima, posebno repičinim sjajnikom u uljanoj repici. Tko nije proveo potrebni tretman zasigurno neće ostvariti značajniji urod.

Osim po velikim količinama oborina, mjesec svibanj ostat će zabilježen i po niskim temperaturama, nižim od prosjeka pa se u žitaricama opet pojavila bolest žuta crtičava hrđa kao i 2014. godine. Ni tu se bez tretmana ne mogu očekivati izuzetno dobri prinosi.

Nevoljama s vremenom tu, nažalost nije kraj. Naime, mjesec lipanj pokazuje pak drugu krajnost.

– Visoke temperature i sunce koje sad nemilice prži, sada pak prijete da zrnje praktički “sprže” odnosno ne dozvole njihovo normalno nalijevanje i zrenje pa bi klas mogao biti vrlo štur, kaže naša agronomka.

Puno slabija žetva?

S obzirom na sve navedeno, poljoprivredne proizvođače, ponovno očekuje neizvjesna žetva.

– Naravo, sve ovisi od proizvođača do proizvođača. Nažalost, kod dosta njih primjećeno je polegnuće ječma i uljane repice zbog velike količine oborina i jakih vjetrova. Koliko i kako će se i to odraziti na prinose, vidjet će se tek krajem ovog mjeseca kada kombajn uđe u polje.

Tko pak je napravio dobru zaštitu i primjenio svu potrebnu agrotehniku, ima lijepe i bujne klasove ozimih žitarica, kako pšenice tako ječma i zobi i može se radovati žetvi.

Kod onih drugih bilježi se fuzarioza ili palež klasa te druge bolesti na listu koje se polako šire prema klasu i neće doći do punjenja zrnja.

Standardni uvjeti otkupa pšenice

I ove godine, otkup pšenice obavljat će se po već uvriježenom propisanom standardu ili kodeksu koji se bazira na količina proteina u zrnju.

– Vidjet ćemo kakvi će biti ovogodišnji parametri, kazala je naša stručna sugovornicai dodala kako se može pretpostaviti da će biti negdje na razini prošlogodišnjih. Cijena, naravno kao i svake godine, još uvijek nije poznata.

Ostavi komentar