NATO savez: Ukrajina će dobiti obrambeno i napadačko oružje

Foto: pixabay

Danas je 42 dan rata u Ukrajini, od početka rata prošlo je točno šest tjedana. Josep Borell, šef europske diplomacije izjavio je da rat u Ukrajini predstavlja tektonsku promjenu za Europi i da je NATO ključna organizacija za sigurnost Europe, kako vojno, tako i fiunancijski.

Od početka rata do danas Europska unija dala je Ukrajini 35 milijardi eura za opskrbu energijom, ali samo jednu milijardu za obranu. On smatra da treba nastaviti s naoružavanjem Ukrajine i povećati pomoć.

Ruska vojska je nedavno ispalila hipersonočnu raketu Kindžal na Ukrajinu. Nekako u isto vrijeme, SAD su priopćile da su u ožujku obavile uspješan pokus s hipersoničnom raketom. Podsjećamo da se hipersonične rakete radi ubrzanja za sada moraju ispaljivati iz zrakoplova koji leti brzinom od najmanje tri maha. Očito nije dugo trebalo da se utrka u naoružanju podigne za još jedan stupanj, sve je teže imati tehnološku prednost, poruka je Zapada Rusiji.

Jučer je objavljena vijest da su Britanija, SAD i Austalija u sklopu novog obrambenog saveza AUKUS dogovorile suradnju u razvoju hipersoničnog oružja. Odmah su reagirali Kinezi koji smatraju da bi to moglo izazvati novu Ukrajinu u drugim dijelovima svijeta.

Kini je jasno da je AUKUS uperen protiv nje, pa je nedavni sastanak čelnika Kine i Europske unije zapravo bio „ dijalog gluhih“, Kina očito ne želi stisnuti Putina.

U međuvremenu su SAD na poziv za pomoć iz Ukrajine osigurale još 100 milijuna dolara, najviše za protutenkovske sustave Javelin koje Ukrajinci već uspješno koriste u obrani zemlje.

U večernjim satima se danas u Bruxellesu održava ministarski sastanak članica NATO saveza i pridruženih zemalja. Cilj je proširena pomoć Ukrajini, smatra se da će rat duže potrajati. Glavni tajnika NATO-a Stoltenberg navodi da će Ukrajina, da se može oduprijeti agresoru, dobiti i sofisticiranje obrambeno oružje, ali i napadačko oružje. Cilj sastanka je i jačanje NATO-a, posebno u Europi.

Prema anketi, broj Ukrajinaca koji žele da Ukrajina bude u članstvu Europske unije iznosi čak 98 posto, prije tri godine to je bilo 60 posto.

Rusija bi mogla biti suspendirana iz Vijeća za ljudska prava UN zbog zločina u Buči, Opća skupština UN glasat će o tome u četvrtak.

Nove sankcije Rusiji su zabrana uvoza ugljena iz Rusije. Sankcije Europske unije bit će usmjerene i na kćeri ruskog predsjednika Vladimira Putina. Bijela kuća najavila je sankcije za Putinove kćeri i rodbinu ministra Sergeja Lavrova. Britanija će zamrznuti imovinu ruske banke Sberbank.

Ured visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava objavio je da je od početka rata u Ukrajini ubijeno 1563 civila i to prema dostupnim podacima. Ukrajinski ured državnog tužitelja objavio je da od početka rata stradalo 167 djece, a 279 je ranjeno. Najviše djece strdalo je u Kijevu (78), Harkivu (64), Černihovu (49) i Mikoljevu (39).

Kijevsko bojište

Gradsko vijeće Kijeva priopćilo je da je od početka rata ubijeno 89 ljudi u Kijevu. Tijekom ruske okupacije iz Hostomela je nestalo oko 400 ljudi. Ljude je odvela ruska vojska i ne zna se gdje su, a ne mogu se pronaći niti tijela osoba za koje se zna da su ubijeni. Nekoliko civila iz Hostomela pronađeno je u Buči.

Ukrajinci tvrde da su identificirali tzv. “mesara iz Buče”, koji je predvodio postrojbu koja je masakrirala stotine civila u gradu Buči sjeverno od Kijeva. Prema pisanju New York Posta riječ je o potpukovniku Azatbeku Omurbekovu, zapovjedniku 64. ruske motorizirane brigade koja je bila uključena u okupaciju Buče. Pronađena je i snimka biciklista kojeg ubijaju ruske snage. Magazin New York Times objavio je satelitske snimke na kojima se vidi da su tijela civila ležala na ulici sredinom ožujka, prije povlačenja ruskih snaga.

Istočno bojište

Industrijski grad Sjeverodoneck je cijeli dan u pravilnim razmacima gađan granatama i raketama, deset nebodera je u plamenu. Ruska vojska najavljuje svoju ofanzivu razaranjem grada. Ruska strana tvrdi da je uništila još jedno spremište nafte u regiji Harkiv.

Zapadni vojni analitičari tvrde da će glavni udar ruske vojske ići od Izjuma prema gradu Slovjansku, odnosno od sjevera prema jugu u pravcu Donjecka.

Po procjeni ukrajinskog guvernera regije Luhansk Sergeja Gaidaia, ruska vojska će vrlo skoro, za nekoliko dana, pokrenuti sveobuhvatnu ofanzivu u regiji Luhansk. On je za Sky News napomenuo da oko 70 posto regije Luhansk kontroliraju ruske trupe. Ocjenjuje da bi razmjeri smrti i uništavanja mogli biti gori nego u Mariupolju, Buči i Irpinu. Pozvao je civile da se evakuiraju kroz pet koridora „dok je sigurno“.

Južno bojište

Britanski obavještajci tvrde da se u Mariupolju i dalje vode velike borbe i da grad nije pao, te dodaju da je luka pod stalnim napadima ruskih snaga. Za 160.000 stanovnika humanitarna situacija je katastrofalna.

Međunarodni odbor Crvenog križa napokon je uspio evakuirati oko 500 civila iz Mariupolja koji su uspjeli pobjeći iz grada. Civili su prevezeni u grad Zaporožje, u konvoju od osam autobusa i osobnih automobila. Ovo je prvi službeni humanitarni konvoj iz Mariupolja.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je da su   “nacionalističke formacije Ukrajine u Mariupolju” što je naziv koji upotebljavaju ruske snage, odbile položiti oružje i napustiti grad kroz humanitarne koridore, te je najavio da će stoga snage Ruske Federacije i samozvane Donjecke Narodne Republike “osloboditi grad”. Međutim, niti nakon šest tjedana ruske snage nisu mogle zauzeti Mariupolj.

Tekst: Josip Šimunko

Ostavi komentar