Natjecanje vatrogasnim zaprežnim špricama u Svetoj Mariji

tradicionalno međunarodno natjecanje zaprežnim špricama Sveta Marija
Zaprežne šprice stare su i preko 100 godina i još rade

Vatrogasci su oduvijek bili stup društva, branili su stanovništvo od požara, pomagali sumještanima u kojekakvim nevoljama, ali su bili i nosioci kulturnog i društvenog života svoje sredine.

Među posebnom baštinom iz tih davnih dana su i zaprežne šprice koje su nekad vukli konji i s kojima su odlazili na intervencije. Te zaprežne šprice osim što se saniraju i obnavljaju, tema su i natjecanja koje će se ove godine, po 24. puta održati u Svetoj Mariji, 11. kolovoza, uz obilježavanje Dana općine.

– I ove godine očekujemo nešto veći odaziv ekipa – rekao nam je Ivan Pavlic, predsjednik DVD-a Sveta Marija. – Naime, malo smo proširili pozive spram međimurskih vatrogasaca za razliku od prijašnjih godina kada smo se više okretali ekipama iz ostatka Hrvatske i naših susjeda.

Najavljene ekipe iz Mađarske, Njemačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske

Prema njegovim riječima, u nedjelju se očekuje 50-tak ekipa, odnosno 500-tinjak natjecatelja, među kojima čak i one iz Njemačke. Naravno, kako muške tako i ženske sa špricama starijim od stotinu godinu.

– Bit će to prilika da se posjetitelji podsjete kako se nekad davno gasio požar, kako se voda pumpala ručno ali i da se pokažu reprezentativni, stari primjerci zaprežnih šprica – ističe predsjednik Pavlic.

Neumorni vatrogasci, pored toga pripremaju i brojne kulturno-zabavne sadržaje kao što su nastup KUD-a, izložbu Svetomarske čipke, razgledavanje zavičajne zbirke, nastup raznih plesnih skupina i po običaju, tradicionalnu zabavu u tamošnjem parku.

 

Ostavi komentar