Nastavljen trend smanjenja pozitivnih osoba u Međimurju: Na respiratoru jedna osoba

Iz Međimurske županije stiglo je priopćenje koje u nastavku objavljujemo: 

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 198 osoba od čega je evidentirano 64 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji. U protekla 24 sata oporavila se 51 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 386. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 35 345 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije. 

Testiranjima antigenskim brzim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o 2 pozitivna slučaja, dok je na temelju kliničke slike (bez testiranja) epidemiološkim izvidima dijagnosticirano 7 pozitivnih slučajeva. 

Prema statističkoj obradi podataka, od 8. do 14. siječnja 2021. godine, u Međimurskoj županiji postotak pozitivnih osoba na COVID-19 u odnosu na broj testiranja je 16,9%, što predstavlja daljnji trend smanjenja. Sedmodnevna incidencija za Međimursku županiju iznosi 252, što je manje u odnosu na protekli tjedan kada je incidencija iznosila 317. Promatrajući posljednjih 14 dana, postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja iznosi 19,7%. Četrnaestodnevna incidencija testiranja PCR metodom je 509 pozitivnih na 100 000 stanovnika.

Prema statistici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), na današnji dan Međimurska županija i dalje se ne nalazi među 100 europskih regija s najvećom sedmodnevnom i četrnaestodnevnom incidencijom pozitivnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec, a ovaj tjedan je broj aktivnih slučajeva prvi puta pao ispod 400.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, hospitalizirano je 80 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga je njih 12 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 5 pacijenata. Na respiraciji se nalazi 1 covid pozitivan pacijent. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, ženska osoba stara 81 godinu s brojnim pridruženim bolestima. 

S obzirom na kontinuirani trend smanjenja broja oboljelih i hospitaliziranih pacijenata, više ne postoji potreba za mobilizacijom tercijarnog respiratornog centra jer su bolnički kapaciteti u ovome trenutku dovoljni za zbrinjavanje pozitivnih pacijenata na virus COVID-19. Palijativni covid centar će nastaviti s radom te će i nakon završetka pandemije biti korišten kao prostor za pružanje zdravstvene skrbi našim građanima.  „Bolnica prati trend smanjenja oboljelih od virusa COVID-19, a broj hospitaliziranih smanjen je za gotovo 50% od vrhunca kada smo imali 155 hospitaliziranih osoba.“, naglasio je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr.med. Tomislav Novinščak dodavši da se razrađuje plan reaktivacije odjela ŽBČ-a.

Ostavi komentar