Zbog napuštanja kućnih ljubimaca odsad se može i završiti u zatvoru

Saborski zastupnici su nedavno izglasali konačni prijedlog izmjena Kaznenog zakona, uključujući novo kazneno djelo – napuštanje životinja. Ova odluka dolazi kao rezultat dugogodišnjeg angažmana udruge Prijatelji životinja, prenosi Večernji.hr.

– Onaj tko napusti domaću životinju, kućnog ljubimca, uzgojenu divlju životinju i drugu životinju koji bi trebao držati pod nadzorom kaznit će se kaznom zatvora do godinu dana. Ako je pak napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja, počinitelj će se kazniti zatvorom do dvije godine, objavili su iz Azila Prijatelji na svojim Facebook stranicama.

Nadalje, ističu kako je to povijesna odluka za životinje i rezultat velikog angažmana udruge Prijatelji životinja, koja je još 2021. godine pokrenula peticiju sa zahtjevom da se čin napuštanja životinja tretira kaznom zatvora.

– Ministarstvo pravosuđa je prihvatilo i prijedlog udruge i unijelo u Kazneni zakon novu sigurnosnu mjeru – mjeru zabrane držanja i nabavljanja životinja, u trajanju od jedne od pet godina. Dodatni razlog za slavlje je i povisivanje kazni za nanošenje životinjama nepotrebne boli ili izlaganje nepotrebnim patnjama te za usmrćivanje i teško zlostavljanje životinja – dosad se mogla izreći maksimalna kazna do godinu dana zatvora, a sada će biti do dvije godine. Ako se ta kaznena djela počine iz koristoljublja, počinitelj će moći dobiti kaznu zatvora do tri godine umjesto dosadašnje dvije.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE