Najzanimljiviji pronađeni tartuf u Međimurju cijeni se 200 eura/kg

tartufi 8
Pronađene su tri komercijalne vrste u Međimurju

Preliminarno istraživanje tartufa u Međimurju koje je Šumarski institut iz Jastrebarskog provodio na inicijativu Udruge privatnih šumoposjednika Jegnjed te uz pomoć Županije je završilo. Kao što se i nagađalo, pronađeno je nekoliko vrsta tartufa među kojima i tri vrste komercijalno vrijednih podzemnih gljiva, izuzetno cijenjenih u svjetskoj gastronomiji.

 – Projekt je uspješno završio, ističe njegov voditelj Mario Vlašić, viši stručni savjetnik za šume šumoposjednika u Savjetodavnoj službi Međimurske županije i napomenuo:

– Od podzemnih gljiva nađene su neke vrste koje ne spadaju u rod tartufa, no ono što je najinteresantnije nađene su tri vrste tržištu interesantnih crnih tartufa koje se koriste u gastronomiji. Crni tartuf se inače pojavljuje u nekoliko varijanti: ljetni, jesenski, zimski te još dvije, nešto rjeđe varijante. Time je, dodaje i znanstveno potvrđeno, najsjevernije nalazište tartufa u Hrvatskoj.

Što sad kad su pronađeni tartufi?

U nasumičnu potragu za tartufima krenuli su djelatnici Šumarskog instituta sa psima te obišli nekoliko lokacija.

 – Išli smo onako, idemo probat pa da vidimo kakve smo sreće, pojasnio je način traženja Mario Vlašić. Najinteresantniji pronađeni tartuf je ljetni, čija se cijena primjerice kreće oko 200 eura za kilogram. Ostale dvije vrste su dosta zapostavljene i ideja je kako bi se i njima trebalo malo više pozabaviti budući da su puno sitnije pa ih je i teže naći.

Više o tartufima u Međimurju pročitajte u tiskanom izdanju Međimurskih novina koje od danas, 31. siječnja, možete kuputi na prodajnim mjestima diljem Međimurja.

Ostavi komentar