Najave događaja u Prelogu do 18. svibnja: Pogledajte što vas sve očekuje!

Ilustracija, Grad Prelog

 Grad Prelog šalje najavu događanja od 11. do 18. svibnja 2022. 

14. I 15.5. 2022., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

Škola čarobnih životinja (The School of Magical Animals)

Avantura, obiteljski; Uloge/Glasovi: Rina Zoja Radmilov, Noa Zelenko, Nikola Nedić, Marko Ožbolt, Jadranka Krištof

Škola čarobnih životinja šarena je vesela akcijska pustolovina prema istoimenoj knjizi nagrađivane dječje autorice Margit Auer o neobičnoj školi u kojoj djeca dobivaju čarobnu životinju za prijatelja. Priča prati novu djevojku u gradu – Idu (Emilia Maier). Ida se morala doseliti u novi grad i sada je učenica škole Winterstein. Teško joj je u novom razredu i ne uspijeva sklopiti prijateljstva, pa joj na prvi dan škole pripadne mjesto uz autsajdera Bennija (Leonard Conrads). Jednog dana njezina učiteljica upoznaje djecu s Mortimerom Morrisonom, koji putuje svijetom tražeći “čarobne životinje”. Svaka od ovih životinja je predodređena da postane srodna duša jednom od učenika. Od svih njih, pridošlica Ida i autsajder Benni prvi su u razredu koji dobiju čarobne prijatelje. Otad Benni uz sebe ima drevnu, mudru kornjaču Henriettu, a Ida ima lukavu lisicu Rabbat. Nova učenica Ida ubrzo će postati zvijezda razreda, a kada u školi počnu nestajati razni predmeti, djeca i čarobne životinje morat će se udružiti kako bi riješili misterij školskog lopova.

14. I 15.5. 2022., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI

Downtown Abbey: novo doba (Downtown Abbey: A New Era)

Povijesna drama; Uloge: Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter, Brendan Coyle, Michelle Dockery, Kevin Doyle, Joanne Froggatt

U filmskom nastavku ove kultne franšize, događa se presedan unutar Downtona. Imanje dobiva primamljivu ponudu filmske ekipe koja želi snimati dugometražni film u sklopu zdanja. Glumci i članovi ekipe – od Hugha Dancyja do Laure Haddock – donose novu dinamiku u odnose, a samo snimanje počinje izazivati priličnu pomutnju među vlasnicima i osobljem. Kako bi se distancirali od kaotičnog filmskog seta, dio članova obitelj Crawley odlazi u Francusku na privremen boravak u vili koja je msteriozno poklonjena Lady Violet, nakon što je davno, tijekom mladosti, provela “nekoliko dana” s muškarcem. Biti će zanimljivo otkriti o čijoj se kući zapravo radi i što se točno dogodilo između Violet i nepoznatog muškarca? Znatiželjnici će morati pričekati, a u međuvremenu pogledajte trailer dugo očekivanog nastavka filma Downton Abbey: Novo doba.

S GRADA PRELOGA

DO 3. LIPNJA 2022. GODINE, IZLOŽBA SLIKA ZLATKA KAPUSTE

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, možete do 3. lipnja 2022. godine, pogledati izložbu slika Zlatka Kapuste. Zlatko Kapusta kaže za sebe da je slikarstvo njegovo životno opredjeljenje, nit vodilja i stil života. Odmalena je pokazivao interes za likovno izražavanje prenoseći na papir likovne predloške koji su mu kao školarcu došli pod ruku. U konačnici je stekao obrazovanje grafičara u Višoj grafičkoj školi u Zagrebu. Ovaj vid obrazovanja, gdje je pored talenta za likovnost vrlo bitna točnost i preciznost u radu, odražava se kroz rad u Restauratorskom centru u Ludbregu, i na stil slikanja koji se formirao već od samih početaka te je postao njegov prepoznatljiv likovni rukopis. Osnovne značajke njegovih radova su bogat, ali skladan kolorizam, profinjenost i preciznost u crtežu pri izradi detalja, vjerno i vrlo realistično dočaravanje tekstura raznih gradivnih materijala i objekata u čemu postiže hiperrealističke, gotovo fotografski točne efekte. Zlatko Kapusta je jedan od osnivača i dugogodišnji član Likovnog udruženja Ludbreg (LUV) u kojem je u dva mandata obnašao i funkciju predsjednika. Već dvadeset godina je član krovne likovne udruge Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu (HDLU-a), te udruga u Varaždinu i Novom Marofu. Dobitnik više stručnih i društvenih priznanja. Do sada je izlagao na tridesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu, a sudjelovao je i na više od stotinjak grupnih izložbi. Učesnik je brojnih likovnih kolonija i humanitarnih akcija. (Iz predgovora kataloga: Venija Bobnjarić-Vučković).

15.5.2022., NEDJELJA U 19 SATI, KONCERT ZAGREBAČKOG ANSAMBLA FLAUTA

Dom kulture Grada Preloga, 15. svibnja 2022. godine ugostit će Zagrebački ansambl flauta. Koncert će biti održan u stalnom postavu Muzeja Croata insulanus Grada Preloga u 19,00 sati. Zagrebački ansambl flauta (ZAF) osnovan je 2012 godine. Ideja o osnivanju ansambla rodila se iz želje za zajedničkim muziciranjem i ljubavi prema komornoj glazbi dviju prijateljica i kolegica flautistica Renate Penezić i Tamare Coha Mandić, koje ujedno rade na mjestu prvih flauta u vodećim hrvatskim orkestrima ( Simfonijski orkestar HRT-a i Zagrebačka filharmonija). Prvi nastup ansambl je održao 2008. na međunarodnom flautističkom festivalu u Larissi u Grčkoj kao Ansambl flauta Muzičke akademije u Zagrebu, koji je tada vodila Renata Penezić, današnja umjetnička voditeljica ZAF-a. Ovaj jedinstveni ansambl ujedinjuje već iskusne izvođače, mlade umjetnice i studentice flaute, pružajući tako mlađim interpretima rijetku priliku da steknu dragocjeno koncertno iskustvo i prošire vlastiti repertoar uz suverenu potporu iskusnih kolegica. Ansambl uz redovne sezonske koncerte broji i mnoge zapažene nastupe održane u Republici Hrvatskoj te u inozemstvu od kojih vrijedi istaknuti balkansku turneju La Perle du Nord 2013. (Novi Sad, Beograd, Bitola, Solun i Skopje), španjolsku turneju Carrousel 2014. ( Sevilla, Malaga, Benalmadena i Barcelona), turneju Golden Cities 2015. (Budimpesta, Prag, Beč i Pilzen) te gostovanje 2016. na prestižnom flautističkom festivalu Convention Internationale de la Flute u Parizu. Koncert je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

18.5.2022., SRIJEDA U 10 SATI, OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA

Muzeji imaju moć transformacije svijeta oko nas. Oni su posebna mjesta za otkrivanje i podučavanje o našoj prošlosti te otvaraju naš um novim idejama – to su dva bitna koraka u izgradnji bolje budućnosti. Ovim riječima ICOM najavljuje 18. svibnja 2022., Međunarodni dan muzeja koji će biti obilježen temom Moć muzeja (The Power of the Museums). Tim povodom, važnost očuvanja kulturne baštine kroz fotografiju publici će predstaviti umjetnica Iva Lulić, izložbom fotografija i predavanjem „Čarobno kolo – hrvatski mitovi“, u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga u srijedu, 18. svibnja, u 10 sati.

Iva Lulić u svojim projektima realizira poseban svijet iz mašte bez korištenja modernih mogućnosti računalnih efekata. Svijet u kojem se susreću realno i bajkovito postignut je znalačkom razradom koncepta, promišljenim likovnim korištenjem svjetla i boje u fotografiji te pronicljivom igrom očišta – odozgo, odozdo. Autorski projekti uspješno spajaju kvalitetan fotografski, ali i scenografski rad s elementima socijalnog, humanitarnog i edukativnog djelovanja. Iva Lulić rođena je 1979. godine u Zagrebu. Nakon gimnazije upisuje Filozofski fakultet u Zagrebu gdje je 2006. diplomirala povijest umjetnosti i etnologiju. Fotografsku naobrazbu stekla je na Arhitektonskom fakultetu – Studij dizajna, gdje je slušala i polagala trogodišnji izborni kolegij Fotografija i film. Godine 2012. dobitnica je ULUPUH-ove nagrade za najbolju mladu umjetnicu.Profesionalno se bavi fotografijom od 2006. godine djelujući kao nezavisna fotografkinja. Članica je ULUPUH-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika – HZSU-a.Pored značajnog broja samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu dosad je realizirala nekoliko autorskih umjetničkih projekata; Vile i vilenjaci – Artusi (2010.), Svijet Artusa – Gorski kotar (2011.), Krk – otok vila (2013.), Snoviđenja prošlosti (2013.), Nekoć u Vrbovcu (2014.), Podravina između mitova i legendi (2012.-2015.), Začarana šuma (2020).Ciklus Podravina između mitova i legendi, koji je ostvaren zajedno s lokalnim stanovništvom Podravine, nastavlja se kroz 2015. godinu te u suradnji s Etnografskim muzejom u Zagrebu prerasta u projekt Čarobna družba – Vjerovanja u nadnaravna bića u Podravini.

Izložba fotografija „Čarobno kolo – hrvatski mitovi“ traje do 3. lipnja 2022. godine.

13. DO 15.5., PETAK DO NEDJELJE, 13. MEĐUNARODNI SAJAM INOVACIJA „AGRO ARCA“ U PRELOGU

Udruga inovatora Hrvatske poziva na 13. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji, koji će se održati drugi puta u Gradu Prelogu, od 13. do 15. svibnja 2022. godine u SRC DG SPORT Prelog te na prostoru Sportsko rekreacijske zone Marina u Prelogu. Organizatori sajma su Grad Prelog i Udruga inovatora Hrvatske. Domaći i inozemni sudionici sajma AGRO ARCA  prepoznali su vrijednost i korisnost projekta  jer im on otvara prostor za kvalitetan iskorak prema tržištima zemalja u okruženju, a nadasve tržištu Europske unije. Svake godine na izložbenom prostoru izlagači promoviraju domaćoj i inozemnoj poslovnoj javnosti 200-tinjak inovacija, eko ideja, proizvoda i novih proizvoda, mehanizaciju i tehnologiju u poljoprivredi. Uz potporu i  pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede nad ovim nadasve važnim gospodarskim projektom, ujedno će se predstaviti i brojna lokalna obiteljska i poljoprivredna gospodarstva iz Međimurja i okolice. Na prostoru sajma AGRO ARCA 2022 bit će organizirano nekoliko tematskih skupova vezanih uz poljoprivredu i prehrambenu industriju kao i radionice za učenike osnovnih i srednjih škola. Predviđeno je da se u okviru pojedinih tema promoviraju programi i projekti  pokrovitelja, supokrovitelja, sponzora, iz područja poduzetništva, obrtništva, zadrugarstva. AGRO ARCA 2022 bit će obogaćena i brojnim popratnim sadržajima. „Samo zajedništvom možemo stvoriti okruženje za inovativno  i konkurentno gospodarstvo u kojem će znanje, iskustvo i kreativnost poljoprivrednog potencijala Hrvatske doći do punog izražaja“ poručuju iz Udruge inovatora Hrvatske.

 

13.5.2022, PETAK U 19 SATI, PREDSTAVLJANJE KNJIGE O POVIJESTI LOVAČKOG DRUŠTVA PREPELICA PRELOG

U sklopu sajma Agro Arca, u prostoru Hotela Panorama u Prelogu, održat će se, u petak 13. svibnja, predstavljanje knjige Damira Ljubičića, „Lovačko društvo „Prepelica“ Prelog“ – prilozi povijesti društva 1945. – 2010. „Neprekinuti niz više od 70 godina rada i djelovanja Društva nedvojbeno ukazuje na njegov uspješan rad, a djelatnost se uvijek i iznova potvrđuje kao privlačan sadržaj rada. Veliki broj članova Društva, učlanjenih u različitim vremenskim razdobljima, potvrđuje organizaciju koja je znala odgovoriti na sve izazove i zahtjeve vremena, zadržavajući uvijek bit svoga postojanja – zaštitu i brigu o prirodi i divljači. Različitim oblicima organiziranosti, pravilima o obvezama i pravima svojih članova, slijedeći i usvajajući nova saznanja o prirodi – ulozi i mjestu lovca u njoj, tražeći uvijek i iznova nove putove svoga djelovanja i razloge postojanja. Društvo je i danas prihvaćeno i potvrđeno kao nezaobilazan i cijenjen čimbenik u provođenju i razvoju lovstva u Međimurju“, zapisano je u predgovoru ove knjige. Promocija knjige započet će u 19 sati, a ulaz je slobodan.

14.5.2022, SUBOTA U 19 SATI, PREDSTAVLJANJE KNJIGE O POVIJESTI ŠAHA U PRELOGU

U prostoru Hotela Panorama u Prelogu, održat će se, u subotu 14. svibnja, predstavljanje knjige Franje Novaka „70 godina šaha u Prelogu“. Predstavljanje će započeti u 19 sati, a ulaz je slobodan. Šahovsko društvo je u Prelogu osnovano 1952. godine te od tada počinje povijest organiziranog igranja šaha u Prelogu. Zanimljiva priča čeka nas na predstavljanju ove vrijedne publikacije, u subotu 14. svibnja, u prostoru Hotela Panorama u Prelogu.

14.5.2022., MANIFESTACIJA „FČOFCI PRE KOVAČNICI“

U Čehovec stiže nova manifestacija pod nazivom „Fčofci pre kovačnici“. Evo što kažu organizatori:

To je tradicijsko glazbena manifestacija koja nastoji očuvati vrijednosti zanatstva, tradicijskog načina života njegovanje marljivosti, druženja, podupiranja vlastite zajednice kroz obdržavanje zajedništva. Čehovec je maleno selo sa velikom tradicijom. Samo je Kovačnica fČoFci na istome mjestu preko 150 godina. Isto tako, Čehovec je mjesto iz kojeg je ponikao i proširio se zvuk glazbene tradicije Međimurja i Hrvatske zahvaljujući Mirku Švendi Žigi, koji i danas tu glazbenu tradiciju širi po meridijanima i paralelama svijeta. U Čehovcu ponikao je i Tomislav Mihac Kovačic, vođa banda Ogenj, a koji je na tradiciju nakalemio iznimno uspješno i zvuke 21. stoljeća. Kovačnica fČofci je generacijama u posjedu obitelji Mihac, tako da smo odlučili taj ogenj z Kovačnice proširiti diljem Lijepe naše i zagrijati njime i cijelu Europu. To smo odlučili postići kroz manifestaciju FČOFCI PRE KOVAČNICI, a na način da organiziramo Prvo međunarodno natjecanje u potkivanju konja, na koje su nam se prve godine odazvali potkivači iz Italije, Slovenije, Mađarske, BiH i naravno, domaći dečki. Uz mali zanatski sajam kovačije, užarstva, kožarstva, pletarstva, cjelodnevnim programom ćemo ogrijati naše domaćine i goste, a raskošnim zvukom Međimurja ćemo kroz cjelovečernji koncert Mirka Švende Žige i banda Ogenj, zazvučiti prek celoga Međimurja i puno, puno dalje. Zaprege autohtonih i zaštićenih pasmina konja Hrvatske će doprinijeti raskoši priredbe.

FČOFCI PRE KOVAČNICI ima za cilj ispričati priču i o prvom hrvatskom autohtonom i danas ugroženom konju Međimurcu i pripomoći širenju njegovog genetskog naslijeđa, a kako bi se spriječilo njegovo izumiranje. Danas, po genetskoj provjeri, ima još samo 39 registriranih jedinki. I zato Čehovec, i zato Međimurje… Cilj nam je to sve pretvoriti već druge godine u znatno veću i širu manifestaciju sa sudjelovanjem potkivača iz 12 zemalja EU, a isto tako i dovesti mnoge goste iz inozemstva koji će tradisijskom glazbom i smjerovima koji izlaze iz nje, još više privući pozornost na Čehovec, celo Međimurje, Republiku Hrvatsku. FČOFCI PRE KOVAČNICI je manifestacija koja želi prikazati, očuvati i razvijati dalje tradicijsku kulturu, svu onu koja je stoljećima našu zajednicu držala zajedno. Budite i vi dio toga!“.

14. I 15.5.2022., DANI OTVORENIH VRATA SPORTOVA NA VODI

Dolaskom toplijeg vremena u Prelog se vraćaju i omiljene proljetne i ljetne manifestacije te aktivnosti na otvorenom. Ne propustite tako prve ovogodišnje Dane otvorenih vrata sportova na vodi koji će se zbog velikog interesa iskazanog prošle godine održavati čak dva dana zaredom – 14. i 15. svibnja od 13 do 17 sati. Pozivaju se svi entuzijasti, znatiželjnici, avanturisti i posjetitelji željni zabave na vodi da ovog vikenda posjete Sportsko-rekreacijsku zonu Marina Prelog te da se okušaju u nekoj od sportsko-rekreativnih aktivnosti – veslanju kajaka, kanua, SUP-a (stand-up paddling), raftinga i prvi put ove godine, u jedrenju. Sva plovila i opremu posjetitelji će moći koristiti besplatno, uz stručno vodstvo. Dani otvorenih vrata sportova na vodi ujedno su uvod u skoro otvaranje Centra sportova na vodi Marina Prelog. Centar će obuhvaćati sportsko-rekreativne aktivnosti veslanja kajaka, kanua, SUP-a, rafting čamca i jedrenja na djelu jezera uz lučicu, s ciljem obogaćivanja sportske i turističke ponude Marine Prelog. Obzirom da se u sklopu projekta Aqua Adventures nabavio dio opreme za sportove na vodi, a unatrag nekoliko godina Marina Prelog uredila je lučicu te poboljšala tehničke uvjete za provedbu navedenih aktivnosti čime se povećao interes lokalnih sportsko-rekreativnih udruga u osmišljavanju programa, sljedeći korak bit će osnivanje Centra sportova na vodi Marina Prelog kojim će se sve aktivnosti objediniti i ponuditi posjetiteljima Marine.

Udruga sportske rekreacije Croatian Outdoors iz Oporovca i Društvo športske rekreacije ČAKI iz Čakovca, u suradnji sa Udrugom sportske rekreacije Waitapu iz Preloga provodit će Dane otvorenih vrata sportova na vodi 14. i 15. svibnja. Cilj ove manifestacije je promocija sportova na vodi na području Grada Preloga, a pokrovitelji su Grad Prelog, Marina Prelog i Turistička zajednica Grada Preloga. Dobra zabava je zajamčena!

14.5.2022., SUBOTA OD 11 SATI, HUMANITARNO DOGAĐANJE ZA UKRAJINU

Inner Wheel klub Prelog, Rotary Club Prelog i Teniski klub Prelog, zajedničkim snagama organiziraju Humanitarni teniski turnir muških i mješovitih parova i Turnir u beli te prigodnu tombolu. Sve će se održati u subotu, 14. svibnja 2022. godine. Okupljanje je zakazano za 10 sati, a početak turnira u 11 sati, na terenima Teniskog kluba Prelog. Kotizacija iznosi 150 kuna, uplaćuje se pri dolasku, a prijaviti se svi zainteresirani mogu na mail adrese: [email protected] ili [email protected] .

14.5.2022., SUBOTA OD 9,30, OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA ORALNOG ZDRAVLJA

Svjetski dan oralnog zdravlja (engl. World Oral Health Day, WOHD), koji se svake godine obilježava 20. ožujka, promiče razvijanje svijesti o važnosti brige o oralnom zdravlju i njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja. Oralne bolesti su glavni zdravstveni problemi u mnogim zemljama i mogu negativno utjecati na kvalitetu života s obzirom na to da uzrokuju bol i nelagodu, socijalnu izolaciju i gubitak samopouzdanja, a često su povezani s drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima. Važno je znati da se većina stanja oralnog zdravlja može spriječiti i liječiti u ranoj fazi. Ovogodišnji Svjetski dan oralnog zdravlja u cijelom se svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, obilježava pod sloganom “Budi ponosan na svoja usta“, kojim se želi ukazati na to kako nezdrava usta mogu ozbiljno utjecati na svaki aspekt života kao što su emocionalno, socijalno, mentalno i cjelokupno fizičko blagostanje.

U Prelogu će se ovaj dan obilježiti u subotu, 14. svibnja, od 9,30, na Trgu Slobode, ispred Doma kulture. Organizatori događanja su Društvo Naša djeca Prelog i Hrvatska stomatološka komora, koji pozivaju sve zainteresirane na druženje, pregled zubiju, bojanje bojanki , slušanje priče o Gricu i Grecu i spravljanje zdravih smoothija. Vidimo se na trgu ispred Doma kulture!

Ostavi komentar