NAJAVA: Međimurje obilježava 28. obljetnicu Dana oslobođenja Međimurja i Dan međimurskih branitelja

Danas je u Maloj vijećnici Međimurske županije održana konferencija za medije kojom se najavio ovogodišnji program obilježavanja 28. obljetnice Dana oslobođenja Međimurja 1991. i Dana međimurskih branitelja, u utorak, 17. rujna.

Tog će se dana od 10 do 16 sati održati Izložba naoružavanja i opreme HV na Trgu Republike. Polaganje vijenaca na Spomen obilježju Domovinskog rata Međimurske županije slijedi u 17:50 u Perivoju Zrinskih. U crkvi sv. Nikole biskupa održat će se sveta misa s početkom u 18:30. U Katoličkom će domu u 19:20 započeti svečana akademija, a tom će se prilikom prikazati dokumentarni film Bura duše.

Konferenciji su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, predsjednik tadašnjeg Kriznog štaba Općine Čakovec Anton Jurinec i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH – podružnice Međimurske županije Stjepan Horvat.

Pozivam sve žitelje Međimurske županije, prvenstveno sve ravnatelje osnovnih i srednjih škola da se odazovu prikazivanju filma te sve one koji imaju želje priključiti se Hrvatskoj vojsci, istaknuo je Stjepan Horvat

U sklopu svečane akademije prikazat će se film Bura duše koji govori o životu nakon ratu trojice hrvatskih branitelja, među kojima je i jedan Međimurac. 

Suicid ili samoubojstvo napravilo je preko 3000 branitelja. Veliko je pitanje na koji način im pomoći, a u ovom filmu govori se na koji način su ta tri branitelja prebrodili sve nedaće i započeli normalan život, naglasio je u nastavku Horvat

Na svečanoj akademiji prisjetit ćemo se događaja u kojima je 78 naših heroja poginulo i u kojima je sudjelovalo preko 8.000 Međimurki i Međimuraca. 17. rujna 1991. godine  oslobođena je čakovečka vojarna, što je značilo da je Međimurje prvi oslobođeni kraj u Republici Hrvatskoj, istaknuo je župan Posavec.

FOTO: Sanja Heric

Ostavi komentar