NAJAVA: Blagdan “Gospe od Anđela – Porcijunkule” uz svečanu procesiju i svetu misu

Porcijunkulovo procesija

Blagdan Gospe od Anđela, 2. kolovoza, kada se franjevci spominju obraćenja sv. Franje koje se dogodilo godine 1208. u Porcijunkuli, malenoj crkvi Gospe od Anđela u Asizu, koja je postala kolijevkom franjevačkog reda, postao je važnim trenutkom pomirbe za vjernike da poput Franje mogu doživjeti Gospodinovo milosrđe. U toj crkvici, 1216. godine, u žaru svoje molitve, hoteći sve ljude “poslati u nebo”, potpomognut molitvama presvete Djevice, od Gospodina Isusa sv. Franjo je izmolio glasoviti Porcijunkulski oprost koji mu je doskora u Perugi potvrdio novoizabrani papa Honorije III. Blagdan Gospe od Anđela tako je dan potpunog oprosta, tzv. Porcijunkulskog oprosta. Oprost je prvotno bio vezan uz pohod Porcijunkuli, ali kasnije se proširio na sve franjevačke i župne crkve. Na ovaj dan u svim franjevačkim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni koje su posljedica čovjekovog grijeha.

Oprost vjernici mogu dobiti od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza u ponoć ako pohode crkvu, ispovjede se i pričeste, te izmole Vjerovanje, Oče naš i mole na nakanu Svetoga Oca (Zdravo Marijo ili koju drugu molitvu)Oprost se može dobiti jedanput i može se namijeniti za sebe samoga ili za pokojnika.

Samom blagdanu prethodi trodnevna priprava koju će u crkvi sv. Nikole u Čakovcu predvoditi fra Ilija Mijatović, voditelj HKM u St. Pöltenu i nadušobrižnik za Austriju pri Ravnateljstvu dušobrižništva za Hrvate.

B L A G D A N  G O S P E  O D  A N Đ E L A, 2. kolovoza 2019.

6:30, 8:00, 10:00, 18:30 – Svete mise na hrvatskom jeziku

9:30 – Procesija s Gospinim likom ulicama grada Čakovca

10:00 – SREDIŠNJE EUHARISTIJSKO SLAVLJE u dvorištu samostana. Predsjeda varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

11:45 – Sveta misa na slovenskom i mađarskom jeziku

18:30 – Završno euharistijsko slavlje blagdana Porcijunkulova

Izvor: Župa sv. Nikole biskupa

Ostavi komentar