Nagrađeni međimurski projekti o popularizaciji STEM-a

Danas su u Zagrebu proglašeni najbolji europski projekti u Hrvatskoj, među kojima je projekt ITEO – popularizacija STEM-a u Međimurju osvojio dvije nagrade: treće mjesto u kategoriji doprinosa lokalnoj i regionalnoj zajednici te također treće mjesto po glasovima čitatelja!

Međimurska županija ponovo je pokazala razvojnu snagu, te dobila još jednu potvrdu izvrsnosti – ovoga puta – za sveobuhvatnu skrb i ulaganje u obrazovanje. Baš kako i priliči regiji koja doslovno brendira obrazovanje.

Izbor je Hanza Media provela u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija te Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a u Zagrebu je nagradu za projekt ITEO preuzeo župan Međimurske županije Matija Posavec, predstavnik nositelja projekta Dejan Drabić, predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci, pročelnica županijskog Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, upravljanje projektima i investicijama dr. sc. Anita Perešin, te u ime partnera u projektu – županijske Javne ustanove za razvoj REDEA – Barbara Srnec Bujanić, voditeljica projekta, i Petra Pavičić, voditeljica Odjela za pripremu i provedbu projekata iz područja društvenih djelatnosti.

Snaga razvoja Međimurja oslanja na uspješno privlačenje sredstava EU

Župan Matija Posavec naglasio je da se snaga razvoja Međimurske županije oslanja na uspješno privlačenje sredstava Europske unije te da ovog trenutka nema područja u kojem ne provodimo ili smo kandidirali barem jedan projekt:

-Za praćenje tako intenzivnog razvojnog ritma, potreban je dobro izbalansiran proračun. Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Međimurska županija profilirala se u najuspješniju regiju Hrvatske po projektnoj snazi. Iznimno mi je drago što je ITEO ušao među najbolje projekte u Hrvatskoj, upravo zato što svojim dosezima osnažuje područje obrazovanja u koje iznimno mnogo ulažemo i koje spada među prioritete naših strateških planova, rekao je župan Posavec.

Dejan Drabić, predstavnik nositelja projekta, dodaje da bez snažne podrške Međimurske županije, njezine razvojne agencije te činjenice da je Međimurje poticajno okruženje, ovakvih rezultata ne bi moglo biti:

-Projektom ITEO – popularizacija STEM-a u Međimurju, uspjeli smo ostvariti maksimalni opseg aktivnosti, na najbolji mogući način iskoristiti sredstva europskog fonda, a time i doseći ciljeve za koje se naša udruga zalaže od samog osnutka – što je moguće veći broj djece i mladih uključiti u široko područje STEM-a te ih pripremiti za budućnost koja je na vratima, rekao je Drabić.

4 projekta iz Međimurja u zadnjem izbornom krugu

U zadnjem izbornom krugu za najbolje projekte Hrvatske, iz Međimurske županije konkurirala su čak četiri projekta: uz ITEO, u finale – u kategoriji doprinosa lokalnoj i regionalnoj zajednici – ušli su i projekti Adrionet, Circle, te Eco Bridge u kategoriji prekogranične suradnje.

Nagrađenim projektom ITEO – popularizacija STEM-a u Međimurju, nizom aktivnosti osnažen je kapacitet udruga u našoj Županiji za provedbu programa za popularizaciju STEM-a. Također, postavljeni su eksponati u Parku znanosti, na najfrekventnijem mjestu unutar Centra znanja Međimurske županije u Čakovcu, a u udruzi Mladi informatički stručnjaci dizajnirane su tri aplikacije koje posjetitelje upoznaju sa spomenutim eksponatima.

U izvedbi projekta angažirano je više od 40 volontera koji su ostvarili više od 600 volonterskih sati, te su uključeni i strani stručnjaci što je projektu dalo međunarodni karakter. Čak 14 predškolskih ustanova, te osnovnih i srednjih škola, odnosno više od 500 djece i mladih, sudjelovalo je u nekoj od aktivnosti.

Upravo se u toj činjenici ogleda snaga projekta koji nastavlja živjeti u interesu novih generacija, osobito djece iz ruralnih sredina, za područje STEM-a, jednako kao i usvojenom znanju koje će mnogima ishodište za velike pothvate u vlastitom obrazovanju.

Deset partnera

U projektu, koji se odvijao od 30. 12. 2020. do 30. 12. 2022., vrijednom 320.735 eura, sudjelovalo je deset partnera, među kojima šest udruga koje okupljaju zainteresiranu javnost u STEM području te tri obrazovne institucije. 

Nositelj je bila udruga Mladi informatički stručnjaci, partner projekta Javna ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e, uz sudjelovanje Međimurskog informatičkog kluba, Astronomskog društva Vega, Radiokluba Međimurje Čakovec,  Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske županije, Platforme za društveni centar Čakovec, te Fakulteta organizacije i informatike Varaždin,  Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.

Upravo je županijska razvojna ustanova REDEA kandidirala ITEO za ovaj izbor, prepoznavši njegov potencijal u svjetlu činjenice da je ovo znanstveno područje prije provedbe projekta bilo relativno nevidljivo široj populaciji.

Projekt je, uz niz drugih ostvarenja, pridonio i osnaživanju udruga iz STEM područja, te omogućio djeci i odraslima, osobito iz ruralnih sredina, približavanje ovom području. Projekt je ostavio snažnu povezanost s asocijacijama i ustanovama izvan Međimurja okrenutima ovom području, a time i kontinuiranu razmjenu primjera dobre prakse.

Izvor: Međimurska županija

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE