Nada Novak: Nismo ni znali što imamo u vrtu

slatki pelin 2
Nada i Dragutin Novak iz Nedelišća na svom imanju

U Okruglom Vrhu nalazi se malo imanje umirovljenika Nade i Dragutina Novaka iz Nedelišća. Na prvi pogled čovjek bi rekao posjed kao i svaki drugi u Međimurju u kojem nema čega nema. Njegovan, zasađen biljem, od voćki preko povrća do začinskog bilja predstavlja bračnom paru odmor za dušu, ali služi i kao radna terapija. No, već pri samom ulazu vidi se da nije riječ o uobičajenom međimurskom “vrtu”, barem što se tiče izbora bilja.

Naime, uz starinske sorte jabuki i povrća tu su i biljke koje se vrlo rijetko vide kod nas, a mnogi nikad nisu ni čuli za njih. Veliki grm lovora, razgranati ružmarin i smilje, lavanda i lavandin, indijska banana, kaki, čajot, peruanska jagoda, malabarski špinat i ašvaganda samo je dio onoga što zapinje za oko u vrtu u kojem sve to raste bez trunke kemije.

U moru svega toga obilja ipak u prvi plan izbija jedan grm koji se ovih dana posebno spominje u svijetlu borbe protiv koronavirusa. Naravno, radi se o slatkom pelinu, jednogodišnjoj biljci koja tu raste već niz godina. 

slatki pelin 3

Priču o slatkom pelinu donosimo u novom broju Međimurskih novina koji je u prodaji od petka, 23. listopada.


Ostavi komentar