Na obljetnici međimurskog HDZ-a na koju došao i Plenković bavili se Čakovcom, postignućima stranke i EU izborima

hdz
Međimurski HDZ slavio 29. obljetnicu osnivanja u Centru za kulturu Čakovec

HDZ je u čakovečkom CZK-u u srijedu  slavio 29. obljetnicu osnutka te stranke u Međimurju.

Premda nije bila okrugla obljetnica na proslavu je došao i predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković. Uskoro su EU izbori i predsjednik stranke došao je  osnažiti svoje članstvo pred izbore, s naputcima za animiranje birača.

Samo su tri govornika govorila na proslavi županijske organizacije. Prvo Vjeran Vrbanec povjerenik stranke za Čakovec, Darko Horvat, predsjednik međimurskog HDZ-a i ministar gospodarstva, te na kraju premijer Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a.

Tri su glavne tema dominirale obilježavanjem godišnjice.

Prva je bila do sada neosvojeni Grad Čakovec, gdje HDZ još nikad nije bio u vlasti.

Na stanje u Čakovcu obrušio se najprije Vjeran Vrbanec. Kazao je da je Čakovec postao neprepoznatljiv grad, zamašćen od ulja od prošlog prošćenja.

– Paradoks je da je decentralizacijom u općinske, gradske i županijske blagajnu zbog poreza na dohodak vraćeno 20 do 30 posto sredstava više, ali da Čakovec to nije iskoristio da bi ukinuo prirez i tako povećao plaće građanima, rekao je. Dodao je da gradska vlast novce troši na skupe reflektore na stadionu na kojem igra drugoligaš i završno poručio “kako je Čakovec druga liga u odnosu na Mursko Središće i Prelog”.

No nije samo krivnju bacio na vlast u Čakovcu već je bacio i samokritiku i kazao: – Ni mi nismo uspjeli ujediniti svoju podijeljenost i osloboditi vlastite potencijale.

Darko Horvat, predsjednik županijskog HDZ-a, nastavio je u tom tonu i naglasio da danas razvoj u Međimurju vuku drugi gradovi Mursko Središće i Prelog i zato će tamošnji gradonačelnici biti dugo na toj funkciji, jer konkurencije nemaju. Ali je istaknuo: – Čakovec je naš glavni grad, no u njemu se ne događa renesansa kao u dva manja grada.

Osvrnuo se i na male plaće u Međimurju i kazao da su u mandatu HDZ-ovog župana Marijana Ramušćaka bile na 7. mjestu na ljestvici u Hrvatskoj, a da su sada na 21. mjestu. Za to krivi lokalnu vlast koja nije imala vizije za otvaranje drugačijih radnih mjesta, da bi se naša djeca imala kamo vratiti. Poručio je da ne treba dozvoliti lošim investitorima da otvaraju radna mjesta. – Nezaposlenost je sada na takvoj razini da možemo birati, poručio je Horvat.

Premijer Plenković pak se okrenuo postignućima HDZ-a i njegove Vlade, te predstojećim izborima. Bio je blag prema međimurskom HDZ-u. Kazao je da su rezultati u Međimurju odlični zbog vlasti u 2 od 3 grada u Međimurskoj županiji, u sredini, gdje ne možete računati na postotke kao u drugim krajevima.

– Nemojte se obeshrabriti, dio ste stranke koja usmjerava procese, kazao je međimurskim HDZ-ovcima. Naglasio je da je polarizacija društva dosegla vrhunac 2015./16. godine, ali da se od tada radi posao kojim se stranke moraju baviti, a to su ljudi.

– Ključne zadaće kao što je pitanje suvereniteta HDZ je ostvario, sada razmišljamo unaprijed, poručio je.

U tom smislu kazao je da je u politiku vraćena supsidijarnost da se odluke donose tamo gdje su najbliže građanima: u županijama, općinama i gradovima. Tako je bolja kontrola potrošenog novca i građani bolje vide što i kako se troši. Ključni alat za to je bila fiskalna decentralizacija u kojoj je 2,1 milijarda kuna prepuštena lokalnoj razini.

Što se tiče predstojećih EU izbora poručio je da su oni važni i test su povjerenja.

– HDZ ima iskustvo, programe i ljude i puno bolje razumijemo suverenizam od novopečenih suverenista, kazao je Plenković.

Dodao je da su Britanci povjerovali manipulatorima i doveli se u situaciju iz koje ne znaju kako izaći.

 

Ostavi komentar