12.2 C
Čakovec
Petak, 15 rujna, 2023

Na današnji dan proglašen je Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

Prekogranični Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav između pet država proglašen je 15. rujna 2021. godine.

Proteže se Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom i time čini najveće zaštićeno riječno područje u Europi na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka. Prvi je rezervat biosfere koji je uspostavljen između pet država u svijetu, a dio tog Rezervata obuhvaća i područje Regionalnog parka Mura-Drava na području Međimurske županije.

Međunarodni oblik zaštite pridonosi očuvanju vrijednog područja uz Muru, Dravu i Dunav. Značaju ovog ekosustava pridonose vlažna staništa poput poplavnih šuma, sprudova, obala, napuštenih korita, meandara rijeka i vlažnih travnjaka. Prekogranični Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav ima veliku bioraznolikost te je na njemu utvrđeno čak 75 tipova staništa, kao i brojne rijetke i ugrožene vrste flore i faune. Zaštitom tog područja nastoji se očuvati postojeća bioraznolikost, poticati održiv razvoj na područjima koje obuhvaća i pozitivno utjecati na skladan suživot čovjeka i prirode.

Koliko je to područje vrijedno, ali i osjetljivo pokazuje primjer nedavnih prijetnji od iznenadnih poplava uzrokovanih zbog rekordnih pljuskova, kiša i drugih nepogoda izazvanih klimatskim promjenama. Tako je 6. kolovoza u Murskom Središću izmjeren rekordan vodostaj rijeke Mure od 543 centimetara, te je samo zahvaljujući iznimnoj požrtvovnosti lokalnog stanovništva, društava, institucija i organizacija, grad i okolno područje obranjeno od poplave. U nastavku donosimo snimku poplavljenog lokaliteta pašnjaka međimurskog konja, na području Općine Sveti Martin na Muri. Pravovremenom dojavom i akcijom Međimurske prirode te uz pomoć privatnih uzgajivača konja, kobile su pravovremeno evakuirane.

Nije naodmet ponovo podsjetiti kako zaštita prirode nije samo briga javnih ustanova koje upravljaju dijelovima područja Prekograničnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, već zaštita počinje od svakog pojedinca u određenoj lokalnoj zajednici.

Autor fotografije na naslovnici vijesti: Siniša Golub

Izvor: Međimurska priroda

Na videu: Lokalitet pašnjaka međimurskog konja uz rijeku Muru (između Žabnika i Vrhovljana, Općina Sveti Martin na Muri) na dan 6. kolovoza 2023. godine:

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
609SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE