Može li se razoran potres dogoditi i u Međimurju?

potres zagreb
Potres u Zagrebu, Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

22. ožujka u 6:24 jaki potres jačine 5,5 stupnjeva po Richteru pogodio je Zagreb. Euromediteranski seizmološki centar javio je da se epicentar nalazio 7 kilometra sjeverno od središta Zagreba (Markuševec), na dubini 10 km. U 7:01 sati uslijedio je još jedan potres jačine 5,0 stupnjeva po Richteru. Treće jače podrhtavanje tla zabilježeno je u 7:41 sati, jačine 3,7 po Richteru. U nešto više od 24 sata od prvog potresa, na području grada Zagreba zabilježeno je 57 potresa, a tlo se trese i dalje, srećom u slabijem intenzitetu.

Potres koji se dogodio Zagrebu izazvao je niz pitanja i u Međimurju, a najvažnije pitanje bilo je može li se tako nešto dogoditi i u našem kraju? Poznato je da se potresi ne mogu predvidjeti, no moguće se pripremiti za njih.

Odgovor je potvrdan, jak potres može se dogoditi i kod nas. U zadnjih 140 godina u Međimurju se dogodilo više potresa nego što ih se sjećamo ili znamo, a prema podacima Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu.

Gdje je najmanji rizik, a gdje najveći od potresa u Međimurju pročitajte u TJEDNIKU MEĐIMURSKE NOVINE koje od petka, 27. ožujka, možete nabaviti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.

 

 

Ostavi komentar