Mladen Novak predsjednik međimurskog SDP-a zabrinut zbog raskola i međuljudskih odnosa u bolnici

Mladen Novak
Mladen Novak, predsjednik SDP-a Međimurske županije.

Mladen Novak, predsjednik SDP-a Međimurske županije u ime Predsjedništva stranke također se uključio u javnu raspravu oko stanja u bolnici koja se sve više zahukatava nakon bure na Skupštini.

Priopćenje koje je poslao donosimo u nastavku: – Potaknuti izjavama župana Matije Posavca koje su se pojavile u medijima ovih dana, da je Skupština Međimurske županije „lakrdija“ i programska koalicija SDP-a i HDZ-a, kao ozbiljna politička stranka u potpunosti demantiramo takve izjave. Skupština Međimurske županije je demokratsko tijelo, predstavnik žitelja Međimurja i nedopustivo je da se na ovakav način minorizira i diskreditira, te naziva „lakrdijom“. Takve izjave su nedopustive i neprihvatljive, te se time djelovanje i rad župana Matije Posavca proteklih godina dovodi u pitanje.
Na zadnjoj Sjednici Županijske skupštine održanoj 11. veljače 2021. g., izneseno je loše stanje u bolnici, argumentirano činjenicama koje su dokazive i nepobitne, predstavljanjem vijećnicima potpise više od polovice specijalista bolnice, koji svjedoče o nezadovoljstvu upravljanjem bolnicom ravnatelja Tomislava Novinščaka, pri čemu su direktno ugroženi životi pacijenata. Prikazana su financijska izvješća o bespotrebnom trošenju novca na plaćanje privatnih pravnih tvrtki (uz 4 zaposlena pravnika), izgradnje parkinga, kupnje kosilica, kupnje dvaju mobilnih laboratorija bez educiranog osoblja za rad s njima i postavljenih nekoliko metara od pravog laboratorija.
Istovremeno bolnica nije imala novaca za plaćanje lijekova, a bez nekih je i neko vrijeme radila, a bili su nužni za liječenje COVID-19 bolesnika, kao i onkoloških bolesnika.
Nepobitna je činjenica da su vijećnici Županijske Skupštine s 18 glasova „za“, 3 glasa „protiv“ i 2 „suzdržana“, prihvatili zaključak i iskazali nepovjerenje dr.sc. Sonji Tošić-Grlač u obavljanju dužnosti predsjednice Upravnog vijeća, te prihvatili da novo Upravno vijeće bolnice iskaže nepovjerenje ravnatelju Tomislavu Novinščaku i pokrene postupak imenovanja novog ravnatelja.
Iznesena je i činjenica da je deset uglednih liječnika otišlo iz bolnice Čakovec u druge ustanove, a zadnja među njima i Tanja Potočnik-Hunjadi, dr.med., kao jedini stalno zaposleni infektolog i to u jeku epidemije COVID-19. Razloge svog odlaska imala je priliku iznijeti i na Sjednici Skupštine Međimurske županije. U rujnu 2020. g. radi nepoštivanja struke od strane ravnatelja Novinščaka (koji ne poštuje niti odluke inspekcija Ministarstva zdravstva, kao ni naputke dvaju ministara), te odbijanja pomoći od strane zamjenika ravnatelja Miroslava Horvata, bila je prisiljena dati ostavku na mjesto koordinatora za koronavirus. Kao znak odmazde oduzete su joj sve ovlasti, te je dopušten
mobing koji se nad njom provodio slijedećih mjeseci, a radi čega se već obratila nadređenim institucijama. Kao žrtva manipulantske politike župana Posavca i ravnatelja Novinščaka i sama se zapitala tko je kome ustvari šef, je li župan ravnatelju bolnice ili je obrnuto? Svojim istupom na kraju Sjednice i sam župan Posavec, u obraćanju vijećnicima, svojom izjavom potvrđuje istinitost navoda dr. Potočnik-Hunjadi.
Bez minoriziranja važnosti mišljenja Povjerenstva za kvalitetu i Stručnog vijeća bolnice, to su nepobitne činjenice, koje oni ne mogu umanjiti, a kamoli promijeniti. Oni svojim zaključcima i istupom u javnosti, bez ustvari demantiranja onog što je izneseno na Sjednici Skupštine, dapače čak iskazuju žaljenje zbog odlaska dr. Potočnik-Hunjadi, i samo potvrđuju narušene međuljudske odnose i raskol u bolnici, između djelatnika koji su podanici ravnatelja Novinščaka i ostalih  djelatnika bolnice koji se ne usude istupiti u javnosti, radi strahovlade ravnatelja Novinščaka, a sve uz dopuštenje i blagoslov predstavnika osnivača ŽB Čakovec, odnosno župana Posavca.
SDP je već u više navrata, unazad nekoliko godina, priopćenjima za javnost, skretao pažnju na probleme u bolnici. SDP uvažava i izražava duboku zahvalnost svim djelatnicima bolnice, na požrtvovnosti u zbrinjavanju bolesnika, pogotovo u ovim izuzetno zahtjevnim i teškim vremenima, tijekom epidemije COVID-19, ali smo i duboko zabrinuti jer bolnica ne ide u dobrom smjeru.
Zabrinuti smo zbog ovog kaotičnog stanja, raskola u bolnici, nikad više narušenih međuljudskih odnosa, zabrinuti smo za djelatnike bolnice, za sigurnost i živote bolesnika, zabrinuti zbog već najavljenih daljnjih odlazaka liječnika, što smatramo nedopustivim, te tražimo od župana Matije Posavca da postupi po zaključku Sjednice Skupštine Međimurske županije koja je iskazala nepovjerenje predsjednici Upravnog vijeća Sonji Tošić-Grlač i ravnatelju Županijske bolnice Čakovec Tomislavu Novinščaku.
Apeliramo da se promjeni Uprava bolnice, kako bi time nestao i ovaj kaos i inzistirat ćemo na tome i dalje.
Predsjednik SDP-a Međimurske županije
Mladen Novak

Ostavi komentar