Mladen Novak predsjednik međimurskog SDP-a nakon tragičnog događaja sazvao presicu i kazao da postajemo bolnica slučaj

Andreja Marić i Mladen Novak
Andreja Marić, saborska zastupnica i Mladen Novak, predsjednik međimurskog SDP-a sazvali su konferenciju za novinare na temu: Smrtni slučaj na odjelu hemodijalize i stanje u Županijskoj bolnici Čakovec.

SDP Međimurske županije sazvao je konferenciju za medije na temu: Smrtni slučaj na odjelu hemodijalize i stanje u Županijskoj bolnici Čakovec. Na konferenciji za novinare govorili su predsjednik međimurskog SDP-a Mladen Novak i saborska zastupnica prim.dr.sc. Andreja Marić, dr.med.

-Prije dvije godine naša je bolnica bila među prve četiri po kvaliteti, a sada postajemo bolnica slučaj i zato aktualni događaj nije uzrok, nego posljedica. Takvih će tragedija biti u narednom periodu, ako se ne reagira, izrekao je teške riječi Mladen Novak, predsjednik međimurskog SDP-a.

-Postoji uzrok ljudske pogreške, a podloga toga je očito krivo postavljen sustav u bolnici, a to logično postavlja pitanje odgovornosti uprave, kvalitete i ravnateljstva, kazala je saborska zastupnica prim.dr.sc. Andreja Marić, dr.med. Nastavila je: -Odbacujem da se ovaj događaj koristi za nisko politiziranje, jer je struka upozoravala godinu dana da stanje u bolnici nije dobro. U prosincu su brojni liječnici potpisali dopis ravnatelju u kojem ga mole i apeliraju da ih kao struku sasluša da način i organizacija rada koju on nameće nije dobra, kazala je dr. Marić.

Naglasili su da je SDP Međimurske županije već u nekoliko navrata upozoravao na stanje u čakovečkoj bolnici kao i na nezadovoljstvo dijela zaposlenika organizacijom i uvjetima rada. – Izričito smo tražili reakciju odgovornih na takvu situaciju još prije nekoliko mjeseci, no očekivano je izostala. Sada se na žalost dogodilo ono čega smo se pribojavali. O krivnji i odgovornosti za tragičan događaj u Županijskoj bolnici Čakovec te smrti pacijenta tijekom terapije, odluku i sud će donijeti stručne službe, no trebali bi je preuzeti i oni koji su već prije bili prozivani za stanje u najvažnijoj ustanovi za stanovnike Međimurja. Svjedočimo situaciji u kojoj se odgovornost prebacuje na niže razine, istakli su i u pozivu na konferenciju za novinare .U ime svih članova SDP-a Međimurske županije izrazili su sućut obitelji preminuloga.

Na novinarsko pitanje, ne smatraju li da bi bilo dobro da se politika odmakne od bolnice, uključujući i kadroviranje i namještanje i unutar bolnice po rodbinskoj i stranačkoj podobnosti, Mladen Novak se u odgovoru samo osvrnuo na izbor ravnatelja. Kazao je da je ravnatelj politički odabran, jer ga bira Upravno vijeće koje pak bira župan. Naglasio je da je ravnatelj politička funkcija, odgovoran izvršnoj vlasti i županiji. Ali na drugi dio pitanja o zapošljavanju i postavljanju na određena mjesta unutar bolnice po obiteljskoj i stranačkoj podobnosti, čime se otvara mogućnost postavljanja krivih osoba na kriva mjesta, a time i pogrešaka, kao u ovom slučaju, izmaknuo se odgovoru. Kazao je da o tome ništa ne zna, a da ako postoji problem da bi netko trebao ukazati na njega.

Ostavi komentar