Miljenko Muršić&Nikola Peti: “Ftičeki se ženiju” u Gradskoj kavani

Miljenko Muršić Ftičeki se ženiju
Miljenko Muršić autor teksta i idejni pokretač realizacije slikovnice ‘Ftičeki se ženiju’

Čakovčanci Miljenko Muršić i Nikola Peti, na “privremenom” radu u Velikoj Gorici i Zagrebu, napravili su hvalospjev Čakovcu i međimurskoj popijevci kroz dječju slikovnicu “Ftičeki se ženiju”.

Predstavljanje slikovnice je prigodno na Valentinovo, u Gradskoj kavani Čakovec, s početkom u 19 sati. Autore i slikovnicu upoznajte kroz ugodno druženje i program, a kao uvod donosimo dio intervjua s autorom teksta slikovnice, Miljenkom Muršićem.

“Jednog lepog sunčanog dana čakovečki frajer Ftiček oglasil je: – Ženil se bum!!! Za praf?!” Tim riječima započinju putešestvije glavnih likova slikovnice “Ftičeki se ženiju”. Autor teksta i idejni pokretač realizacije ovoga dječjeg projekta jest Miljenko Muršić. Kao pravi Čakovčanec, Muršić se u svojim djelima inspirira s čakovečkom i međimurskom baštinom, pa je i potka njegove nove slikovnice upravo međimurska pjesmica “Ftiček veli da se ženil bode…”.

Međimurska pjesmica o ftičeku

* Slikovnice i književnost za djecu nisu Vaš primarni interes ni ambicija. Ipak zaranjate u taj dječji svijet?

– Kada sam bio mladi dečko, što sam još uvijek, nije me zanimala dječja književnost. No, kada se rodio prvi sinčić Mislav, u jednom sam dahu napisao igrokaz za mladež ‘Mislav i Crvenkapica’, koji je dobio neku nagradu i izveden na radiju. Pa sam i za Mirana napisao igrokaz, pa sumi igrokazi postali zadovoljstvo. Lijepo je uspjela  moja predstava ‘Tajfun sv. Nikole’ (u Kazalištu Trešnja u Zagrebu), s poznatim glumcima. U „Zujanju“ je npr. glumio Bobi Marotti. Igrokaz ‘Avijonko se ženi’ sada već bilježi valjda tristo izvedbi.  Pala mi je ideja na pamet, pa sam napravio i slikovnicu s ‘Avijonkom“, svoju prvu slikovnicu, koja se događa u ambijentu Velike Goorice. gdje živim i radim. Povezali smo se tri autora: Mate Lovrić, autor crteža, Aleksandar Božić, autor fotografija, i ja kao autor teksta i ideje. Osnovica je naša simpatična međimurska pjesmica o ftičeku, samo što je u ovom slučaju glavni lik Avijonko.

 ‘Avijonko se ženi’

* Slikovnica ‘Avijonko se ženi’ bila je poticaj za osmišljavanje slikovnice s čakovečkom pričom?

– Već tada kada sam napravio velikogoričku slikovnicu imao sam želju napraviti i čakovečku. Trebalo je malo vremena da mi padne dobra ideja. Kad je priča došla, ostalo se sve posložilo. Opet sam iskoristio ftičeka koji se želi oženiti, ali na sasvim drugačiji način. Ftičeku se ponudila prepisana ptica koju je on odbio: ‘Ti si siromašna, ja sam siromašan, nema tu šanse.’ Ja priču daje razvijam – Ftiček odlazi za svojim snom u svijet, gdje će imati novac i puno prepisanih ptica, ali se neće oženiti, dok naša junakinja ostaje doma, nekoliko puta se zaljubljuje se i odljubljuje, da bi na kraju sebi našla svog pravoga golubeka. Mislim da je to štosna parafraza i nadogradnja pučke priče.

* Što je bitno kod izrade slikovnica?

– Slikovnice moraju biti pristupačne dječjoj percepciji, s tim da djecu ne treba podcjenjivati. Na svoj osobit način ona mogu svašta razumjeti. Istovremeno, slikovnice moraju imati i – skromno rečeno – dublju poruku. Slikovnica je igra između teksta odnosno radnje i ideje s jedne strane, i crteža s druge strane između, s tim da i crtež unosi svoje ideje i poruke. U prvoj slikovnici bila je primijenjena fotografija u kombinaciji s crtežom, a ovdje je crtež Nikole Petog. On je također Čakovčanin, a radi u jednoj osnovnoj školi u Zagrebu kao knjižničar. Njegovi su crteži čakovečkih motiva posebni i fino odgovaraju mojoj ideji. Tko vidi njegove crteže ostaje zadivljen, a meni je naravno drago da je moj tekst tako nadahnuto oživljen.

Kako čitati slikovnicu ‘Ftičeki se ženiju’?

* Kako preporučujete čitati slikovnicu ‘Ftičeki se ženiju’?

– Htio bih da ju čitaju roditelji ili vrtićke tete na način da idu gradom i da djeca prema crtežu prepoznaju motive iz slikovnice. Ideja je da djeca povezuju teme iz slikovnice sa stvarnim gradskim prostorom. Slikovnice su zapravo bajke ispričane uz pomoć slika. Obično se događaju događaju u čarobnim šumama i dvorcima i sličnim prostorima, a mi smo našu slikovnicu stavili u stvarni gradski ambijent, koji na taj činimo začudnim. To je ujedno poruka da je Čakovec bajka.

U Kavani sam se i ja ženio

* Čakovečku publiku upoznat ćete s novim djelom na Dan zaljubljenih?

– Slikovnicu ćemo predstaviti na Valentinovo jer, prema međimurskom kazivanju, ftičeku se ženiju na Valentinovo. Hvala Gradskoj kavani što su mi dali ovaj elitni termin. Promotori će biti dr. sc. Andrijana Kos-Lajtman i prof. Ivan Pranjić, bolje čovjek ne može zamisliti; svirat će grupa Boemikon, fantastični mladi muzičari; dodamo li još Nikolu i mene – slobodno se može reći dream team za fini događaj kakav priliči Gradskoj kavani. Koja za mene ima dodatnu simboliku: tu sam se i ja ženio.

 

Ostavi komentar