Tradicija kuhanja sarme po nekim je pričama davno došla k nama s Dalekog istoka, a očuvala se sve do današnjih dana i u našem kraju. Kiseli kupus, koji je glavni sastojak tog cijenjenog i voljenog jela, prepun je vitamina i antioksidansa, koristan je za probavu, a nije na odmet spomenuti ni blagotvorno djelovanje rasola od kiselog kupusa koji je odličan lijek protiv mamurluka prisutnog nakon novogodišnje noći.
Šalu na stranu, naše su se mame i bake, poput pravih liječnika za svoju obitelj, uvijek trudile da na stolu bude obrok koji je hranjiv i obiluje zdravljem. Sarma se tu ističe upravo jer nakon božićnih pečenki, kolača i svakojakih suhih, teških jela, daje obrok na žlicu, pun vitamina, potreban za uspostavljanje ravnoteže u organizmu.
Iako smo navikli na sarmu s mljevenim mesom i rižom, u donjem smo Međimurju otkrili pravi starinski recept za sarmu s hajdinskom kašom. Hajdinska kaša tradicionalna je žitarica Međimurja i taj recept predstavlja pravo blago za ljubitelje prave, izvorne, međimurske kuhinje. Usto, hajdinska kaša ima svoje adute za zdravlje koje malo koja žitarica može nadmašiti: prije svega, u sebi ne sadrži gluten, pa je dozvoljena svima, dobra je za održavanje razine šećera u krvi, sadrži otporan škrob koji je blagotvoran za crijeva, a sadrži i posebnu aminokiselinu triptofan koja pospješuje san.
Sarmu s hajdinskom kašom pripremila je Merima Kalinić-Hraščanec iz Donje Dubrave.
Merima je uspješna poduzetnica i ponosna majka dviju kćeri, Saša Kalinić (21) i Doris Hraščanec (15).
Cijeli članak donosimo u TJEDNIKU MEĐIMURSKE NOVINE koje od petka, 31. prosinca, možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.