Međimurskim pčelarima pomažu slovenske kolege

pčele matica trupković33
Alojz Friščić iz Nedelišća prvi je preuzeo donirane matice

Stigla prva donacija od 20 matica

U četvrtak, 25. lipnja, Željko Trupković, predsjednik međimurske udruge pčelara primio je vrijednu donaciju iz susjedne Slovenije. Naime, kako je već poznato, potaknuti nezapamćenim pomorom pčela u Međimurju, pčelari iz cijele Hrvatske i susjedne Slovenije nesebično nude pomoć svojim kolegama.

– Stigao nam je paket sa 20 matica, rekao je Željko Trupković. Radi se o vrlo vrijednoj donaciji, jer jedna matica stoji 17 eura. Moram spomenuti kako je to dar naše Međimurke, Ivane Koštomaj koja živi u mjestu Planina pri Sevnici. 

Po 4-5 matica podijelit će se pčelarima koji su pretrpjeli najveće štete. Među njima je i Alojz Friščić iz Nedelišća koji je prvi došao po svoje pčele.

– Imao sam 60-tak košnica u Sivici na paši i ostao sam bez ičega, požalio se pčelar Alojz. Srećom, dio košnica ostao mi je i u Nedelišću i tu ću sada imati darovane matice kako bi došao do novih legla.

I dok solidarni pčelari sa svih strana nesebično nude pomoć međimurski pčelari i dalje ne znaju uzrok pomora u svojim košnicama. U kojoj je fazi analiza i što su u međuvremenu poduzeli naši pčelari donosimo u novom broju Međimurskih novina koje su u prodaji od petka, 26. lipnja.


Ostavi komentar