Međimurskim gradovima i općinama 960 tisuća kuna za projekte

Đurđica Slamek Lovro Kuščević
Đurđica Slamek, načelnica općine Sveta Marija sa ministrom Kuščevićem

Gradonačelnici međimurskih gradova Preloga i Murskog Središća te načelnici općina Nedelišće, Podturen, Dekanovec, Mala Subotica, Sveta Marija i Donja Dubrava danas popodne, 17. svibnja, u Prelogu su potpisali ugovor o dodjeli sredstava kapitalne pomoći dok su načelnici općine Donji Kraljevec i Strahoninec potpisali ugovor o dodjeli sredstava za izradu Prostornog plana.

U ime nadležnog ministarstva ugovore je potpisao ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kušćević.

Podsjetimo, u Međimurskoj županiji Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja odobrilo je devet projekata te odlučilo financijski potpomognuti njihovu realizaciju ne bi li na taj način potaknulo razvoj komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda.

Projekti su ukupne vrijednosti 6.182.866,80 kuna, a Ministarstvo će ih potpomoći sa ukupno 960 tisuća kuna.

Pritom gradovi  Prelog i Mursko Središće dobivaju po 150 tisuća kuna, općine Dekanovec i Podturen po 120 tisuća kuna, općina Mala Subotica 80 tisuća kuna, Sveta Marija 60 tisuća kuna, a općina Nedelišće 50 tisuća kuna. Najviše sredstava, 230 tisuća kuna, za ukupno dva projekta dobiva općina Donja Dubrava.

Grad Prelog će dobivena sredstva uložiti u izgradnju prometnica i kanalizacije dijela naselja Jug u Prelogu, grad Mursko Središće u komunalno opremanje, točnije kupnju traktora sa dodatnom opremom. Općina Podturen u rasvjetu sportskih terena, općina Dekanovec u rekonstrukciju odvojka ulice Florijana Andrašeca  (nogostup i oborinska odvodnja), općina Mala Subotica u uređenje mrtvačnice Benkovec-Jurčevec, općina Nedelišće u izradu projektno-tehničke dokumentacije za gradnju prometnica unutar obuhvata područja Urbanističkog uređenja Zavrtja u Nedelišću te za ishođenje lokacijske dozvole i glavnog projekta za prometnice unutar navedenog UPU-a . Općina Sveta Marija novac će uložiti u sanaciju grobne kuće, dok Donja Dubrava planira rekonstrukciju javne površine sa parkiralištem na Trgu Republike te izgradnju pješačkih staza u ulici Novembarskih žrtava.

Na svečanosti potpisivanja ugovora ministar Kuščević istaknuo je kako je regionalni razvoj najvažnija karika Hrvatske te da je Vladi RH želja financirati najmanje jedinice lokalne samouprave kako bi komun alni standard izjednačili u cijeloj zemlji.

– Ministarstvo je osiguralo 40 milijuna kuna za ovu namjenu, dok je godinu ranije to bilo 30 milijuna, a još prije toga samo pet milijuna kuna. Plan je povećavati iznos kako bi stvorili jednake uvjete življenja svim našim ljudima u malim sredinama i onima u velikim gradovima, rekao je ministar.

Pritom je spomenuo kako Ministarstvo sa 16 milijuna kuna sufinancira energetsku obnovu osam međimurskih škola i vrtića.

Ostavi komentar