Međimurski konj izumire jer ga nitko ne treba!

pašnjak Medj-Konj_svibanj 2020-3200
Međimurski konj

Na gmajnu između Žabnika i Vrhovljana u općini Sveti Martin na Muri 2015. godine stiglo je osam kobila autohtone pasmine međimurskog konja: Suzy starija, Sana, Rička, Zeka, Samba, Sunja, Senka i Suzy mlađa. Javna ustanova Međimurska priroda unutar projekta “Tri rijeke = Jedan cilj” s ciljem revitalizacije poplavnog tradicijskog pašnjaka uz rijeku Muru nabavila je od privatnih vlasnika osam grla međimurskog konja.

Konji pašnjak održavaju u vitalnom stanju čemu svjedoče svakodnevni posjetitelji ovog kraja. Sara Srša djelatnica Međimurske prirode potvrđuje kako ispaša kobila na osam hektara pašnjaka povoljno djeluje na ekološko održavanje ovog dragocjenog prirodnog terena uz rijeku Muru.

Prvi timaritelj matičnog krda i dnevni skrbnik bio je Zdravko Jurović, a naslijedio ga je djelatnik Ustanove Branko Bogdan. Uz Bogdanovu skrb osam kobila na Pašnjaku živi kao u hotelu s pet zvjezdica.

U živopisnom razgovoru za naše novine koje će se naći u prodaji, u petak, 22. svibnja, Branko Bogdan otkriva odakle strast i ljubav prema konjima.

Ostavi komentar