Međimurski građevinari na stručnom putovanju u Petrinji, Sisku, maloj hidroelektrani Ilovac i crkvi u mjestu Gora

Članovi Društva građevinskih inženjera i tehničara Međimurja DGITM Čakovec su 14. svibnja u sklopu stručnog usavršavanja organizirali jednodnevno stručno putovanje.

Prvo odredište bila je Mala hidroelektrana (mHE) Ilovac, privatnog investitora. Radi se o vrlo zanimljivom, ekološki prihvatljivom projektu pregrađivanja rijeke Kupe gumenom branom, s padom od samo 3 m. Izvođenje radova je bilo vrlo izazovno, s obzirom da se radilo o vrlo kišnoj godini s pojavom stoljetnog visokog vodostaja, i to nekoliko puta tijekom građenja, što je značajno utjecalo na organizacijske i tehnološke uvjete.

Sljedeće odredište bila je crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u mjestu Gora. Od 11. stoljeća do danas je izgrađena i obnavljana u romaničkom, gotičkom i baroknom stilu. U potpunosti je srušena miniranjem u Domovinskom ratu nakon čega je temeljita obnova završena 2015. godine. Korištenjem kamena lokalnog porijekla vraćena je u izvorni oblik. Nažalost, kao posljedica potresa 29. prosinca 2020. godine nastala su značajna oštećenja na nosivoj konstrukciji i urušavanju zvonika pa slijedi ponovna temeljita obnova.

Na putu do sljedećeg odredišta, međimurski građevinari su nakratko stali u Petrinji, gdje su se uvjerili u posljedice razornog potresa, koji je teško oštetio starije zgrade u povijesnoj gradskoj jezgri.

Treće odredište bilo je gradilište nove džamije u Sisku, koja se ističe svojom staklenom kupolom promjera 23 m, ukupne visine 15 m te minaretom visine 40 m. Svojom arhitekturom zasigurno će promijeniti vizuru ovog dijela grada.

Radilo se o vrlo zanimljivim projektima, a sve su ih izveli međimurski graditelji.

Nakon stručnog dijela putovanja, uslijedilo je opušteno druženje članova društva na seoskom imanju u Moslavini.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE