Međimurska županija pri samom vrhu po ulaganjima u obrazovanje

U 2018. godini Međimurska županija je prema posljednjim dostupnim podacima bila jedna od najuspješnijih županija kad je u pitanju ulaganje u obrazovanje. Iz konsolidiranog proračuna za 2018. godinu, Međimurska županija je sa 40,73 posto izdvajanja sedma županija u Hrvatskoj. Također, kad su u pitanju sredstva izdvojena za obrazovanje po stanovnika, sa gotovo 2.400 kuna četvrta je među županijama. U usporedbi s 2017. godinom, povećana su izdvajanja za stipendije i školarine za 183,6 tisuće kuna, po čemu je Međimurska županija među 5 najboljih županija u Hrvatskoj.

Međimurska zaklada za obrazovanje dr. Vinko Žganec je od 2012. godine do danas pružila financijsku i drugu vrstu pomoći u vrijednosti od 435.000 kn redovitim učenicima srednjih škola, redovitim studentima i studentima poslijediplomskih studija. Također, Zaklada je dodijelila 372.000 kn potpore prema socijalnom kriteriju i kriteriju izvrsnosti.

Od 2015. svake akademske godine Međimurska županija svim redovitim studentima koji se prijave na javni poziv, bez obzira na to studiraju li u Hrvatskoj ili u inozemstvu, dodjeljuje jednokratnu financijsku potporu u iznosu od 600 kn. Dosad je jednokratnu financijsku potporu dobilo ukupno 13 368 studenata.

Već 17 godina Obrtnička komora Međimurske županije i Međimurska županija provode projekt stipendiranja učenika deficitarnih zanimanja kako bi se učenike potaknulo na takva zanimanja, a obrtnici imali buduću radnu snagu.

Župan Matija Posavec je tijekom nedavne dodjele stipendija za obrtnička zanimanja izjavio:

-Mi želimo da ostanete u Međimurju, da imate siguran posao, dobru plaću i na kraju vratite zajednici koja danas ulaže u vas. Veseli me podatak da je u Međimurju tijekom korona krize do današnjeg dana 35 novootvorenih obrta i to su odlični podaci.

Tehnička škola Čakovec primila je 26,2, milijuna kuna za daljnji razvoj Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu, a također je spomenutoj školi odobreno 30 milijuna kuna za unapređenje infrastrukture. Srednja škola Prelog dobit će kompleks praktikuma specijaliziranih za ugostiteljstvo, turizam, prehranu i ekonomiju uz kabinete za općeobrazovne predmete te će izrasti u Centar kompetentnosti u ugostiteljstvu, ekonomiji i turizmu.

Više od 150 djece ima priliku širiti svoja znanja informatike, matematike i tehničkih vještina u Centru izvrsnosti iz informatike i STEM. Nedavno je obnovljena Osnovna škola dr. Ivana Novaka u Macincu, a već u svibnju obnovljene su škole u Podturnu i Vratišincu. Zasada su u tijeku energetske obnove zgradama osnovnih škola u Donjoj Dubravi, Hodošanu, Draškovcu i Goričanu. Čakovečka Graditeljska škola i Osnovna škola Vladimira Nazora Pribislavec uskoro će poprimiti novo ruho, a planira se dogradnja Osnovne škole Strahoninec za jednosmjenski rad.

Ostavi komentar