Međimurska županija jedina u državi osigurava novac za osobne asistente u vrtićima

Osigurani osobni asistenti za djecu u vrtićima
Međimurska županija jedina u državi osigurava novac za osobne asistente u vrtićima.

Dobru praksu osiguravanja osobnih asistenata za djecu s teškoćama u razvoju vrtićke dobi Međimurska županija nastavlja i u školskoj godini 2020./2021. U županijskom Proračunu predviđeno je 460.000,00 kn za financiranje 50% iznosa plaće 35 asistenata koji pružaju pomoć i podršku 42 djece s teškoćama u predškolskim ustanovama, dok ostatak sufinanciraju jedinice lokalne samouprave, priopćili su iz Županije. Sadržaj priopćenja donosimo u nastavku:

-Za ostvarivanje uspješnog uključivanja djeteta s teškoćama u razvoju u predškolski sustav nužna je podrška, a uloga osobnog asistenta je pružati potporu djetetu s teškoćama u razvoju u zadacima i svakidašnjim aktivnostima, usmjeravajući ga ovisno o teškoći koju dijete ima te prema uputama odgojitelja i stručnih suradnika vrtića. S obzirom na preporuke Stožera civilne zaštite, asistentima su osigurane zaštitne maske koje je donirala tvrtka Bali . iz Donje Dubrave.

Inicijativa ovog programa započela je 2015. godine kako bi se djeca s teškoćama u razvoju uredno uključila u redovne vrtiće s ciljem osobnog i socijalnog razvoja. Kako zakonski okviri Republike Hrvatske ne pretpostavljaju model integracije djece predškolskog uzrasta, Međimurska županija i Savez udruga za uključivanje djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju u odgojno obrazovni sustav Međimurske županije Prvi korak, uz podršku općina i gradova, prvi su implementirali ovakav oblik podrške. Međimurska županija još uvijek je jedina županija u Republici Hrvatskoj koja, osim za učenike osnovnih i srednjih škola, pomagače osigurava i djeci vrtićkog uzrasta.

Savez udruga za uključivanje djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju u odgojno obrazovni sustav Međimurske županije Prvi korak okuplja četiri udruge – Međimursku udrugu za ranu intervenciju MURID, Udrugu slijepih Međimurske županije, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije te Udrugu za autizam Pogled.

Međimurska županija i u ovom je području poslužila kao primjer dobre prakse, a provoditelji jedinstvenog programa u RH nadaju se da će se potreba za uslugom osobne asistencije u vrtićima prepoznati na nacionalnoj razini te regulirati zakonom, čime bi se stvorila mogućnost sustavnog financiranja, stvaranje boljih uvjeta rada i pružanje kvalitetnije usluge najranjivijoj skupini društva.

Ostavi komentar