11.6 C
Čakovec
Petak, 23 veljače, 2024

MEĐIMURSKA PRIRODA: „Vužgi mozga‟, a ne trščake!

Prema astronomskom kalendaru, u ponedjeljak 20. ožujka tijekom večeri, službeno je počelo proljeće. S njime se nezaobilazno veže cvat proljetnica, povratak ptica selica, listanje stabala…Ali, s prvim danima proljeće intenzivira se i spaljivanje korova, suhog raslinja ili granja. Nažalost, unatoč apelima vatrogasaca i/ili policijskih uprava još uvijek se događaju neodgovorna paljenja vatre na otvorenom koja rezultiraju požarima. Nedavno su u roku par dana zabilježena čak dva požarišta kod Murskog Središća, kod skele Fusek gdje su stradali tršćaci.

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode je sredinom veljače 2023. godine započela edukativnu kampanju s ciljem senzibiliziranja javnosti upravo o potrebi očuvanja tršćaka. Uz glavni apel „Ne pali tršćake!‟, javnosti je upućena dodatna poruka: „Vužgi mozga‟, a ne trščake!‟

Što se porukom naglašava, u ime Međimurske prirode ističe Monika Cindrić, viša stručna suradnica za edukaciju i interpretaciju:

– Ovom porukom javnosti želimo reći da svi moramo promisliti zašto su nam tršćaci važni. Apeliramo posebice na one koji ne razumiju vrijednost tršćaka, već ih žele uništiti, da razmisle o tome kako su oni nečiji dom. Podsjećam, svako stanište je nečiji dom. Svi mi bi bili jako tužni i s nelagodom gledali kad bi se rušila nečija kuća, pri tome mislim na kuću u kojoj žive ljudi. A kad se uništavaju ovako vrijedna staništa kao što su tršćaci nitko ne razmišlja o tome da je to možda to dom ptici, kukcu ili nekim sitnim beskralježnjacima. Naša kampanja je ove godine usmjerena prema očuvanju tršćaka jer smo svjedoci kako ih svake godine mnogi pale. Isto tako česta praksa uništavanja tršćaka je niska košnja. Ona je gotovo jednako štetna kao i samo paljenje tršćaka. Jedna od većih ugroza je i gomilanje smeća neposredno uz tršćake ili na samim tršćacima. Kao što znamo na njima gnijezde brojne ptice, primjerice crvenokljuni labud, čapljica voljak, gak, čaplja danguba, velika bijela čaplja, mala bijela čaplja, mali vranac i eja močvarica. To je splet života kojeg vrijedi očuvati. Paljenjem tršćaka i niskom košnjom mi uništavamo vrijedno stanište kojemu treba do tri godine da sazri i time dobi potpuni kapacitet za prihvat svih tih vrsta.

Prošle godine Međimurska priroda pokrenula je stručnu suradnju s ornitologom Borisom Božićem upravo na temu tršćaka. Rezultati istraživanja predstavljeni su 1. prosinca 2022. godine u Centru za kulturu Rudar u Murskom Središću gdje su predstavljeni vrijedni tršćaci na području Međimurja, ali i njihove sve češće ugroze. Istraživanje će se nastaviti i ove 2023. godine na terenima i tršćacima koji nisu bili obuhvaćeni prošlogodišnjim istraživanjem. Radujemo se novim podacima koje dosad nismo imali, istakla je na kraju razgovora Cindrić.

Više o ugrozama tršćaka pročitajte OVDJE. I zapamtimo: Paljenje tršćaka ubija život.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE